7 doden en meerdere vermisten bij groot bootongeluk Suriname

suriname, coast guard, boot
Foto: Politie.sr

Bij een bootongeluk op de Surinaamse Coppenamerivier zijn vrijdagochtend zeven mensen om het leven gekomen. Onder hen zouden vier kinderen zijn. Meerdere mensen worden nog vermist.

Het ongeluk, waarbij een boot met 30 opvarenden kapseisde, gebeurde nabij het inheemse dorp Kalebaskreek. Volgens de eerste berichten droegen de opvarenden geen zwemvesten. De Surinaamse krant schrijft dat een man zichzelf en zijn zoon nog heeft kunnen redden.

De marine van het Nationale Leger en dorpelingen hebben meerdere mensen in veiligheid kunnen brengen. De boot vertrok rond middernacht van Corneliskondre aan de Wayamborivier en ging richting Boskamp.

Alle slachtoffers zouden inwoners zijn van Corneliskondre, een dorp in het Surinaamse district Sipaliwini. Per 2011 zijn alle boothouders die passagiers vervoeren op Surinaamse wateren verplicht om reddingsvesten aan te bieden aan hun passagiers. In de praktijk blijkt dat dit vaak niet gebeurt.

Kapitein van Kalebaskreek, Conchita Alcantara, zegt tegen ABC Online Nieuws dat de boot in de ochtenduren is vertrokken, omdat het water overdag onstuimig is. Men ging er vanuit dat het in de ochtend rustiger zou zijn. Of de boot inderdaad is gezonken door het woeste water, is nog onduidelijk.

UPDATE:

Starnieuws meldt dat het woeste water inderdaad de oorzaak is geweest van het omslaan van de boot. Nadat een grote golf over de boot sloeg, zat deze vol met water. De passagiers, die met zijn allen aan één kant van de boot zaten, probeerden met man en macht het water uit het vaartuig te scheppen, wat niet lukte. Door dat het gewicht aan één kant van de boot zat kapseisde deze uiteindelijk, waardoor alle opvarenden in het water terecht kwamen. Een tweede grote golf zorgde ervoor dat de passagiers uiteen werden gedreven en verdronken.