8 baby’s in 10 dagen tijd overleden aan infectie in AZP Suriname

baby, couveuse
Foto: Much ado about nothing

In ongeveer tien dagen tijd zijn dit jaar in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo (AZP) acht pasgeboren baby’s overleden aan een infectie op de neonatale intensive care afdeling. Het zou gaan om een “weinig voorkomende ziekenhuisbacterie.” Het ziekenhuis is hier mogelijk verantwoordelijk voor, zegt een jurist tegen de De Ware Tijd.

Kwetsbaar

“Aangezien het gaat om een heel kwetsbare groep van pasgeborenen, zal de infectie met deze ziekenhuisbacterie hebben bijgedragen aan verslechtering van hun conditie”, aldus het ziekenhuis.

Op de neonatale intensive care afdeling worden baby’s behandeld die te vroeg geboren zijn en/of beademd moeten worden om de overlevingskans te vergroten.

Juridisch proces

Volgens advocaat Joan Nibte zou het Surinaamse ziekenhuis “misschien grove nalatigheid en onzorgvuldigheid” verweten kunnen worden. Nabestaanden zouden een juridisch proces kunnen aanspannen. Nibte voegt er aan toe dat er alleen materiële schade geclaimd kan worden, zoals een vergoeding voor de begrafeniskosten. “Immateriële schade, dus smartengeld, is niet mogelijk in Suriname”, stelt de advocaat.

Persbericht

Gisteren deed het Ministerie van Volksgezondheid een persbericht uit omtrent een acute opnamestop voor zuigelingen op de getroffen afdeling. Het ziekenhuis is direct tot actie overgegaan. “De ziekenhuisdirectie is onmiddellijk overgegaan tot een diepgaand multidisciplinair onderzoek, welk in volle gang is. Tevens zijn maatregelen getroffen om alle denkbare risico’s te identificeren en te minimaliseren en waar mogelijk te elimineren”, aldus het ministerie in een persbericht.