‘Aanval op Surinaamse vissersboten was wraakactie voor dood kapitein’

politie boot, suriname
Foto: Politie.sr

De brute aanval van een Guyanese roverbende op Surinaamse vissersboten zou een gerichte wraakactie zijn geweest. Dit meldt de Guyanese krant Kaieteur News. Eind maart werd de leider van de Guyanese roversbende, Somnath Manohar (40), in Suriname doodgeschoten. De piraten houden de vissers verantwoordelijk voor deze moord. 

Licentie

Er zou al langer een vete aan de gang zijn tussen verschillende groepen vissers. “Guyanese vissers huren licenties van Surinaamse vissers om te gaan vissen. En geregeld wordt er ook illegaal, zonder licentie, gevist”, zegt een Guyanese visser. Hij zegt ook dat de vermiste slachtoffers wel in Suriname woonachtig moeten zijn, omdat hun boten niet in het gebied vissen waar de aanval heeft plaatsgevonden.

De Guyanese vissers, vaak woonachtig in Suriname, voorzien de Surinaamse markt van vis om hun families te eten te kunnen geven.

Communicatie

Opvallend is dat de Guyanese media hier pas dinsdag over schreef, terwijl de aanval vrijdag al plaatsvond. Hieruit blijkt dat er een groot gebrek is aan coördinatie tussen Suriname en Guyana. Bronnen melden aan DAGonline dat deze aanval voorkomen had kunnen worden als er tijdig gecommuniceerd was tussen beide landen.

Lichamen

Op dit moment worden er nog zestien vissers vermist. Vandaag maakte Starnieuws bekend dat er ter hoogte van de Wia Wia Bank meerdere lichamen zijn gesignaleerd door piloten van de luchtvaartmaatschappij Gum Air. Door het hoogstaande water konden de autoriteiten de lijken echter nog niet bergen en identificeren. Hiertoe zal alsnog spoedig tot worden overgegaan.

Kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en de Kustwacht melden dat er vanmiddag ook twee lijken zijn aangespoeld te Weg naar Zee. De NOS sprak met enkele familieleden van vermiste vissers.