Advocaat Bouterse haalt hard uit in rechtszaal: Nederland mede schuldig

desi bouterse, president, suriname,

Irvin Kanhai, de advocaat van Desi Bouterse, is vandaag zijn pleidooi begonnen in het Decemberproces. De raadsman ging er met gestrekt been in en zegt dat ook Nederland schuldig is aan de veroordeling van de Surinaamse president. 

Hersenspoeling

Ook de de vijftien slachtoffers en het Openbaar Ministerie krijgen er van langs. Kanhai typeert de strafzaak als een politieke hersenspoeling van de Surinaamse samenleving. Het gedrag van de Surinaamse media doet de advocaat af als ‘slaafs’, om zo het volk te doen geloven dat de acties van de toenmalige regering geleid door Bouterse niet legaal waren.

Executie

Bouterse liet in de nacht van 7 op 8 december 1982 zestien critici van zijn bewind door militairen oppakken en overbrengen naar Fort Zeelandia. Vijftien van deze mannen werden standrechtelijk geëxecuteerd na eerst te zijn gemarteld.

Coupe

Kanhai betoogd dat de vijftien slachtoffers betrokken waren bij de voorbereiding van het plegen van een coupe om de regering van Bouterse omver te werpen. “Zij waren “collaborateurs”. Alles was “vakkundig en professioneel” voorbereid, met loyale steun van cruciale elementen in de Surinaamse samenleving”, aldus de advocaat. De raadsman stelt ook dat de militairen die betrokken waren bij de acties van 8 december 1982 helden waren en juist geëerd zouden moeten worden in plaats van berecht.

Tegen Bouterse en enkele andere verdachten is in het 8 decemberstrafproces een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig jaar geëist door het Openbaar Ministerie.