Airbus A340 uit Amsterdam breekt landing af boven Zanderij

air belgium, airbus a340, suriname, doorstart, slm
De Airbus maakt een scherpe bocht boven de Johan Adolf Pengel luchthaven in Suriname. Beeld: Dagblad Suriname.

Het was ongetwijfeld even spannend aan boord van de Airbus A340 van Air Belgium. Het toestel, vertrokken vanaf Schiphol, wilde woensdagmiddag landen op de Johan Adolf Pengel luchthaven in Suriname maar zag zich gedwongen om een doorstart te maken.

Het voorval werd vastgelegd op camera (zie onder). Op de beelden is te zien hoe de Airbus, met registratienummer OO-ABE, in de buurt van de luchthaven vliegt en plots een scherpe bocht naar links inzet om vervolgens weer op te trekken. Na een rondje te hebben gevlogen, slaagde een tweede landingspoging wel. Onduidelijk is nog waarom de piloot een doorstart moest maken.

Volgens Dagblad Suriname hebben sommige passagiers gehuild. Anderen gingen in gebed of waren juist muisstil.

De vlucht betrof een SLM-vlucht (PY 993) van Amsterdam naar Paramaribo. Air Belgium voert op dit moment voor de SLM de vluchten uit tussen Nederland en Suriname. De eigen A340 van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij staat al drie maanden in Duitsland voor onderhoud.

DAGonline is in afwachting van een reactie van de SLM en Air Belgium omtrent het voorval.

UPDATE 1:

De SLM safety department laat in een reactie weten dat wanneer een piloot merkt dat het veiliger is om de landing niet uit te voeren, dit ook niet te doen en een tweede poging te ondernemen. In de luchtvaart wordt dit ‘go around’ genoemd. De bemanning in de cockpit, die het Surinaamse luchtruim voor het eerst aandeed, heeft volgens de luchtvaartmaatschappij alle veiligheidsvoorschriften in acht genomen en het toestel veilig aan de grond gezet.

Bij de SLM staat de veiligheid hoog in het vaandel en wij maken geen grappen hiermee, aldus de maatschappij.

UPDATE 2:

“Vlak voor de landing werd er een harde windschering opgemerkt. De bemanning voerde een doorstart uit (‘missed approach’ procedure), zoals ze dat onder dergelijke omstandigheden zouden moeten doen. Dit is een relatief zeldzame gebeurtenis. Het uitvoeren van een ‘missed approach’ is een veilige voorzorgsmaatregel. Onze bemanning gedroeg zich precies zoals verwacht in dit geval”, aldus Air Belgium in een reactie aan deze website.

slm donderdag 4 april 2019

Beelden van poging landing de slm vlucht van donderdag 4 april 2019.Dit gaat om een ingehuurde vliegtuig door de slm. Op het laaste moment is de piloot weer omhoog geaan. Rondje gemaakt en daarna een perfecte landing.Passagiers hebben gehuild en gebeden aan boord.Anderen waren muisstil.

Geplaatst door Dagblad Suriname op Vrijdag 5 april 2019

slm, air belgium screenshot