American Airlines naar Guyana en geeft SLM het nakijken

american airlines, airbus a319
Foto: Venkat Mangudi

American Airlines start vanaf 20 december met het uitvoeren van rechtstreekse vluchten tussen Miami en Georgetown, Guyana. Dit meldt de vliegmaatschappij op zijn website. Hiermee springt het in het gat waar de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), die ook naar Miami vliegt, naar verwachting in zou gaan springen. 

Erkenning

“Ik ben erg blij dat American Airlines in december naar Guyana komt. Dit zal samenvallen met de lancering van ons nieuwe uitgebreide Cheddi Jagan International Airport. Het laat zien dat men Guyana niet alleen ziet als een mooie toeristische bestemming, maar ook als een opkomende olie-economie”, zei David Patterson, Minister van Openbare Infrastructuur van Guyana.

Patterson voegde er aan toe dat de Guyanese regering op verschillende levels gewerkt heeft om reizigers van en naar Guyana meer opties te bieden en dat de komst van American Airlines een erkenning van dit werk is.

De Amerikaanse maatschappij zet een Airbus A319 in op de route naar Guyana.

Groei

Guyana zit in de lift. Steeds meer reizigers weten het Zuid-Amerikaanse land te vinden, mede door zijn ecotoerisme. Recent werden er weer nieuwe olievondsten in het land gedaan, wat de financiële positie van Guyana behoorlijk zal versterken de komende tijd.

Nieuwe routes

Naast Guyana introduceerde American Airlines ook nieuwe routes naar Pereira (Colombia), Córdoba  (Argentinië) en Oaxaca (Mexico). “We werken aan een klantervaring van wereldklasse en als de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij in Mexico en Zuid-Amerika, willen we meer keuzes bieden aan klanten in de regio,” zei Vasu Raja, vicepresident van American Airlines.

Suriname

Het buurland van Guyana, Suriname, is naar verluid al jaren bezig om rechtstreekse vluchten van Miami naar Guyana aan zijn netwerk toe te voegen. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) vliegt al wel vanaf Paramaribo, via Guyana of Aruba, naar Miami. Het gaat hier dus specifiek om rechtstreekse vluchten.

Volgens luchtvaartdeskundigen en kenners is dit een gemiste kans voor de SLM. Volgens hen heeft het staatsbedrijf te maken met teveel politieke inmenging, concurrerende ideeën en uiteenlopende belangen, waardoor de groei van de maatschappij ernstig verstoord en gestagneerd wordt. Ook zou het bedrijf mensen met visie en durf missen.

Amerika telt zo een 273.000 Guyanezen, waarvan ongeveer de helft in New York woont.