Autobestuurder die Jamal (15) in Suriname doodreed was onder invloed

jamal zeegelaar, suriname, 26 april 2019
Jamal Zegelaar. Foto: Facebook.

De 38-jarige autobestuurder S.D die gisteravond de 15-jarige bromfietser Jamal Zeegelaar doodreed op de hoek van de Aquariusstraat en Noordwijkweg in Suriname verkeerde onder invloed van alcohol. Dit meldt het Korps Politie Suriname in een persbericht. 

S.D die bij aankomst van de politie onder invloed bleek te zijn, werd overbracht naar het politiebureau voor een blaastest. Hij blies 695 microgram alcohol per liter uitgeademd lucht, terwijl bij wet slechts tot 220 microgram is toegestaan.

Uit het voorlopig onderzoek is komen vast te staan dat kort voor de aanrijding S.D. met zijn voertuig reed over de Aquariusstraat komende vanuit de richting van de Soekhanstraat en reed naar de richting van de Debi Chiragalistraat. De bromfietser kwam vanuit de tegenovergestelde richting aangereden.

Gekomen op de kruising gevormd door de Aquariusstraat en de Noordwijkweg, beschreef de autobestuurder een bocht naar rechts om de Noordwijkweg in te rijden. Bij die gelegenheid verleende hij geen voorrang aan het verkeer op de Noordwijkweg en reed Jamal aan waardoor hij zware letsels opliep. De auto als de bromfiets raakten ernstig beschadigd.

Het ambulance personeel dat ingeschakeld werd en ter plaatse arriveerde, gaf te kennen dat de bromfietser het leven reeds had gelaten. Een ingeschakelde arts stelde de dood vast. Het rijbewijs van de autobestuurder is ingevorderd. Toen hij nuchter was, is hij voorgeleid en na afstemming met het Openbaar Ministerie is hij in verzekering gesteld.

Het ontzielde lichaam van Jamal is na afstemming met het Openbaar Ministerie voor obductie in beslag genomen. Hij nam illegaal deel aan het verkeer omdat hij de gerechtigde leeftijd van 16 jaar voor bromfietsers nog niet had bereikt.

De Surinaamse politie doet een beroep op ouders en of verzorgers om kinderen geen rij- en of voertuigen te laten besturen alvorens zij de leeftijd daartoe hebben bereikt. Indien zij de leeftijd hebben bereikt, moeten zij eerst de nodige rijlessen hebben gevolgd. Om een bromfiets te besturen dient men 16 jaar of ouder te zijn en autobestuurders de leeftijd van 18 jaar en ouder. Na de rijlessen met goed gevolg te hebben doorlopen krijgen de bromfietsers een bromfietscertificaat en de autobestuurders rijbewijs. “Blijft u uw kroost op de gevolgen van onverantwoord handelen wijzen, zodat u geen schuldgevoelens krijgt als een ongeval zich voordoet”, aldus de Surinaamse politie.