Bosneger-opmerking op TV schiet bij vele in het verkeerde keelgat

ad peters, mirande bakker, bubbels en gloss, rtl
Foto: RTL

RTL heeft zich de woede van vele kijkers op de hals gehaald op social media. In het lifestyleprogramma Bubbels & Gloss werd natuurlijk kroeshaar aan tafel door kappers afgedaan als onhandelbaar. “Je wilt er niet altijd als een bosneger bij lopen.” 

Onhandelbaar

Ad Peters, vertegenwoordiger van kappersorganisatie Intercoiffure, zei: “Ik heb haar gezien met nat haar, heel veel krul. Heel veel consumenten denken daarvan, dat is fantastisch haar, daar ben je heel blij mee. Nou, daar ben je meestal helemaal niet blij mee, want daar kun je helemaal niet zoveel mee.”

Kapster Mirande Bakker reageert hierop. “Ik zal jullie een geheimpje vertellen, maar ik heb ook dat haar.” De gasten aan tafel reageren verrast op de uitspraak van de winnares van de Mis(s) Verkiezing van vorig jaar met “Nee!” en “Dat meen je niet!”

Peters geeft hier vervolgens een aanvulling op. “Daarom is het ook belangrijk om jouw klanten hier ook tips over te geven. Want die mensen willen ook wel eens wat anders, je wil er niet altijd als een bosneger bij lopen.”

Trots

Miss Black Hair NL reageerde via Facebook op de uitspraken in het RTL-programma. “Anno 2018 wordt ons haar, in de media, nog steeds naar voren gebracht als nonchalant en onhandelbaar. Dit werd er gezegd ‘Je wilt er toch niet bijlopen als een bosn-word. Ons haar is niet #nonchalant #onhandelbaar! Ons haar heeft leven en staat voor kracht en met trots dragen wij via ons haar, onze Afrikaanse roots!!.”

Michael Bakker, de producent van Bubbels & Gloss, gaf hierop een reactie. “Beste volgers, in onze laatste uitzending van Bubbels en Gloss heeft een opmerking voor enige ophef gezorgd. Hierbij willen wij benadrukken dat de gemaakte opmerking nimmer als kwetsend of racistisch bedoeld is geweest. Wij hopen dat u dit van ons aan wil nemen.”

Racisme

Het is niet de eerste keer dat RTL onder vuur ligt en beschuldigd wordt van racistische uitspraken in televisieprogramma’s. Eerder was er al de rel met presentatrice Daphne Bunskoek in het programma ‘Volgende week’. Ook journaliste Diana Matroos, die bij RTL werkte, beschuldigde de RTL redactie van racisme.

Zie hieronder het fragment.