Bouterse krijgt schriftelijk verzoek om Wet rij- en voertuigenbelasting in te trekken

belastingdienst suriname, sommelsdijckstraat

President Bouterse heeft gisteren een schriftelijk verzoek ontvangen van de ‘Stichting Centre for Public Affairs Suriname’ om de Wet rij- en voertuigenbelasting in te trekken. Bij geen reactie of een negatief besluit zal er een kort geding en een bodemprocedure tegen het kabinet worden aangespannen. Dit schrijft de Surinaamse krant Times of Suriname.

Anand Bihari, de vertegenwoordiger van de stichting, zegt dat de regering tien dagen de tijd heeft om op het verzoekschrift te reageren. ‘Stichting Centre for Public Affairs Suriname’ heeft het rechtsproces van de politieke partij STREI! overgenomen. Volgens activiste Maisha Neus is dit gebeurd om politieke inmenging te voorkomen.

Spoed

Het kort geding zal een spoedeisend karakter hebben, omdat Surinaamse burgers de rij- en wegenbelasting voor 1 maart moeten voldoen. Het volk geeft aan dat het vanwege hun inkomen en koopkrachtachteruitgang niet gerechtvaardigd is dat zij meer belastingen moeten gaan betalen. Volgens de vertegenwoordiger zou de Staat veel uitgaven hebben die veroorzaakt zijn door grote leningen die het land is aangegaan. De regering kan de hoge renteaflossingen en schuldverplichtingen nauwelijks aflossen en wil daarom geld bij de burger halen, aldus Bihari.

Overleg

De vertegenwoordiger ligt in de krant verder toe dat voor er een rechtszaak kan worden gestart, het recht verlangt dat beiden partijen eerst in overleg treden om samen tot een oplossing te komen. Als dit niet gebeurt zal de rechter de zaak als niet-ontvankelijk verklaren, omdat de tegenpartij kan aanvoeren dat zij geen eerlijke kans op verdediging heeft gehad.

Een van de doelstellingen van de ‘Stichting Centre for Public Affairs Suriname’, die als eiser namens het volk van Suriname zal optreden, is het eerbiedigen en beschermen van de grondrechten van Surinaamse burgers.

Per januari 2019 moeten alle verkeersdeelnemers in Suriname, behalve fietsers en voetgangers, betalen voor het weggebruik in het land. Voor het gros van de automobilisten kom dit neer op een bedrag van SRD 120 (zo’n 15 euro) per jaar.

????https://www.facebook.com/1764680377171083/posts/1976380199334432/

Geplaatst door Maisha E Neus op Donderdag 7 februari 2019