Bouterse reageert op brute aanvallen op Surinaamse vissersboten

bouterse, persconferentie, johan adolf pengel luchthaven
Bouterse tijdens zijn persconferentie op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Screenshot video Starnieuws

President Bouterse heeft bij terugkomst van zijn reis uit Brazilië een persconferentie belegd op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Hij reageerde op de gebeurtenissen rondom de brute aanvallen op de Surinaamse vissersboten en de vermiste vissers.

Onderzoek

“Er is meer aan de hand dan alleen piraterij”, zegt Bouterse. “Wij leven mee met de mensen en gaan er alles aan doen om de juiste informatie te krijgen.” 

De president zegt dat Suriname altijd een vuist heeft gemaakt tegen zeerovers. “We hebben altijd gevochten tegen zeepiraterij. Het kwam voornamelijk voor vanaf Coppenamepunt richting Nickerie. Met het stationeren van onze militairen te Coppenamepunt is het afgenomen. Het is geen kwestie van ‘hoelang gaan we het tolereren? Maar we gaan het de kop in moeten drukken, voor het geval het ‘piracy’ is natuurlijk.”

Bouterse zei verder eerst het onderzoek van de politie te willen afwachten, voor hij verdere stappen onderneemt.

Kritiek

Er is heftige kritiek op de Surinaamse overheid gekomen. Men vindt dat de hulp te traag op gang is gekomen. “Wat betreft de opvang van de mensen zou ik zeggen dat we daarin mogelijkerwijs een omissie hebben begaan”, gaf de president toe.

Ook het laat tonen van medeleven aan familieleden is een veel gehoord verwijt aan het adres van de overheid. “Men vond we moesten de mensen gaan condoleren, wij vonden van niet. We zien dat vandaag de dag nog mensen levend worden gevonden, zei Bouterse.

De staatsman benadrukt dat de autoriteiten hard aan het werk zijn om aan antwoorden te komen en voorbereid zijn om gepaste acties te ondernemen. “We doen er alles aan en we hopen dat de gemeenschap begrip heeft als we in het werk een omissie hebben gemaakt“, herhaalde de president.

Bouterse verzekert dat de autoriteiten niet stilstaan: “Gelooft u me, de gewapende machten onder leiding van de politie werken hard. We doen er alles aan.”

Nieuwe aanval

Woensdagavond was er in het Wia Wia-gebied opnieuw een aanval op een Surinaamse vissersboot. Een kapitein is hierbij om het leven gekomen. Dat zegt voorzitter Mark Lall van de beroepsorganisatie Visserscollectief.

Er is tot op heden een verdachte aangehouden.

Zie hieronder een gedeelte van de persconferentie van president Bouterse.