Canadese luchtvaartdeskundige haalt hard uit naar SLM-directie

slm, boeing 737-700, surinam airways, suriname
De Boeing 737-700 (PZ-TCS) van de SLM.

De SLM moet stoppen met de vluchten naar Amsterdam, zichzelf opheffen en met een nieuwe luchtvaartmaatschappij volledig focussen op het Caribisch gebied. Dit schrijft de Canadese luchtvaartdeskundige Tomas Chlumecky in een nieuwe kritische blogpost

Chlumecky zegt niet te geloven in het nieuwe businessplan van de SLM-directie, wat volgende week gepresenteerd zal gaan worden aan Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. “Het leiderschap is er niet. Veel piloten zijn vertrokken. Hoe kan een directie die nieuw is in de industrie een visie creëren als zij niet weten wat er allemaal mogelijk is?” schrijft de luchtvaartdeskundige.

Volgens Chlumecky is er bij de SLM niemand met een gevoel van ‘urgentie’, houdt men alleen maar vast aan zijn eigen stoel (baan) en heeft niemand een visie op de toekomst.

De luchtvaartdeskundige zegt zich ook zorgen te maken over de reputatie van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij. “Ze doen al meer dan 30 jaar zo goed als hetzelfde netwerk aan en SLM, net als InselAir, hebben een slechte naamsbekendheid. Tijd om die te dumpen!”. De ‘Aviation Docter’ is van mening dat de SLM opgedoekt moet worden en er opnieuw vanaf de grond af aan gebouwd moet gaan worden, met de focus op het Caribisch gebied. “Start een nieuwe luchtvaartmaatschappij in plaats van de oude proberen te repareren. Een nieuwe luchtvaartmaatschappij met nieuw leiderschap, een nieuw merkimago, een nieuwe bedrijfscultuur, een nieuw bedrijfsmodel en nieuwe vliegtuigen. En focus je daarbij op de Boeing 737-700’s en 800’s”, aldus Chlumecky.

Nieuwe investeringen doen in de SLM ziet de luchtvaartdeskundige dan ook niet zitten. “Ik wens hen veel succes, maar ik denk dat meer geld stoppen in de SLM een verspilling is.” De Canadees is stellig: “Sluit het af en start een nieuwe luchtvaartmaatschappij die gericht is op het Caribisch gebied met een merknaam en uitstraling die reizigers in Guyana, Trinidad & Tobago, Curaçao, Sint Maarten, Barbados, Jamaica, Oost-Caribisch gebied, Colombia en vooral Brazilië aanspreekt.”

Amsterdam

Chlumecky vindt dat de SLM voor de Amsterdam route een joint-venture moet zoeken met een Europese luchtvaartmaatschappij en deze moet uitbesteden. De zou bewerkstelligt kunnen worden met bijvoorbeeld TUI of Turkish Airlines. Deze laatste zou met bepaalde luchtvaartvrijheden van Istanboel naar Paramaribo kunnen vliegen, met een tussenstop in Amsterdam. De SLM zou op deze manier toch nog inkomsten generen uit de Mid-Atlantische route.

Recent vonden er in Suriname gesprekken plaats tussen de minister van Buitenlandse Zaken van Suriname en Turkije. Een van de onderwerpen waar over gesproken werd was de ontwikkeling van de luchtvaart en het toerisme in Suriname. Beiden landen hebben overeenstemming bereikt over een Turks consulaat in Paramaribo. Vaak is het zo dat in landen waar Turkije een consulaat opzet, daar ook luchtverkeer heen gaat. Ook waren beiden ministers het eens over het op korte termijn voeren van een visumvrij beleid tussen Suriname en Turkije.

Personeel

Ook zegt Chlumecky dat de SLM veel te veel personeel heeft voor het aantal vliegtuigen dat het bedrijf heeft. Volgens de luchtvaartdeskundige heeft de Surinaamse luchtvaartmaatschappij rond de 800 mensen in dienst. Dit is volgens hem veel te veel op een vloot van slechts drie vliegtuigen.

Chlumecky besluit positief. “Suriname is een prachtig land, maar moed, agressiviteit en expansionisme druist in tegen het langzame en rustige tempo van het land. Het wordt tijd dat Suriname wordt opgemerkt voor iets goeds en moois.”