China wil sneltrein in Suriname naar buurlanden

professor jiang shixue, suriname, trein
Foto: CIRS

China zou graag een sneltreinverbinding willen aanleggen in Suriname. De trein moet buurlanden met elkaar gaan verbinden in Zuid-Amerika. Dit meldt Professor Jiang Shixue, hoofd van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse Studies van de Universiteit van Shanghai.

Treinverbindingen

China is op zoek naar economische expansie en wil met het ‘One Belt One Road Initiative’ (OBOR) nieuwe weg- en zeeverbindingen aanleggen op het Zuid-Amerikaanse continent. Door de toekomstige treinverbindingen wordt Suriname volledig meegenomen in de ontwikkeling van Zuid-Amerika, zegt Shixue. Er moeten treinen gaan rijden tussen Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië, Venezuela en de rest van Centraal-Amerika.

Werkgelegenheid

De hoogleraar sprak over de OBOR-plannen tijdens een seminar over de relatie tussen China en Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Het mega-infrastructurele project moet werkgelegenheid, bedrijvigheid en regionale integratie opleveren.

Begroting

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, vindt het een goed voornemen, maar is kritisch. “Suriname heeft momenteel geen ruimte meer om de grote leningen te sluiten die nodig zullen zijn om een dergelijk project uit te voeren. Wat wij nu nodig hebben, is de begroting van de overheid opschonen. Daarna moeten wij als land nagaan hoe wij onze productiviteit per direct kunnen verhogen.”

Investeringen

Volgens gegevens van de Centrale Bank van Suriname investeert China jaarlijks tussen de 20 en de 30 miljoen dollar in Suriname. Deze investeringen worden voornamelijk in de handel gedaan, zegt Ramautarsing.

Volgens Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën staat Suriname open voor investeringen in diverse productiesectoren.