‘Criminele bende en vermoedelijk douaneambtenaren betrokken bij drugsvangst’ Suriname

drugs suriname 8 januari 2018--1
Surinaamse havenmedewerkers kijken naar de enorme lading cocaïne die ontdekt is. Foto: Facebook.

Er zijn vermoedelijk een of meerdere goed georganiseerde criminele bendes en douaneambtenaren betrokken bij de enorme cocaïnevangst gisteren in de Jules Sedney haven in Suriname. Dit meldt een ingewijde bron die betrokken is bij het politieonderzoek tegen De Ware Tijd.

De Port Control Unit stuitte gisteren op de drugs in de Surinaamse haven en schakelde direct de Narcoticabrigade in. Tot nu toe is er 2.300 kilo cocaïne tevoorschijn gekomen uit verschillende containers. De drugs zat verpakt in witte en gekleurde zakken. De lading zat in containers met rijst, die via Guadeloupe naar Frankrijk geëxporteerd zouden worden. “We praten over een grote hoeveelheid, duizenden kilo’s. Men is bezig nog meer containers te doorzoeken”, aldus
politiewoordvoerder Humphrey Naarden, die tevens zegt dat er op dit moment extra streng gecontroleerd wordt in de haven.

Het is niet duidelijk of er een tip is binnengekomen of dat de drugs tijdens een routinecontrole zijn ontdekt.

Verzegeld

Opvallend is dat de containers met de drugs klaar waren voor verzending en al verzegeld waren, wat betekent dat ze door de douane gecontroleerd zijn. De ingewijde bron die betrokken is bij het politieonderzoek zegt dat er vermoedelijk douaneambtenaren betrokken zijn bij de drugsvangst. Daarnaast vermoed hij dat er een of meerdere goed georganiseerde criminele bendes verantwoordelijke zijn voor de cocaïnelading.

Arrestatie

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar wie er verantwoordelijk is voor de zending en hoe de drugs terecht is gekomen in de Surinaamse haven. Starnieuws meldt dat de containers met rijst toebehoren aan het bedrijf Nivash rijst. De 40-jarige ondernemer van dit bedrijf, Nitinder Oemrawsingh, is gisteren aangehouden voor verhoor.

De tot nu toe ontdekte 2.300 kilo cocaïne heeft een straatwaarde van tussen de 80 en de 115 miljoen euro.

De gearresteerde ondernemer en verdachte Nitinder Oemrawsingh. Foto: Facebook.


drugs suriname 8 januari 2018-1
Een gedeelte van de onderschepte drugs op de Jules Sedney haven in Suriname. Foto: Facebook.