De voedselzekerheid in onder andere Suriname komt de laatste weken onder druk te staan. En de komende weken lijkt er weinig verbetering in te komen. De oorzaak is droogte en een tekort aan irrigatiewater zo laat de Times of Suriname weten.
Tuinbouwers in Suriname voelen zich overgeleverd aan de grillen van de natuur en treffen momenteel voorbereidingen om nog erger te voorkomen. Water uit sloten en in de voedselproductiegebieden van onder andere het district Wanica kan niet meer gebruikt worden voor irrigatiedoeleinden. Dit omdat het gecontamineerd is met huishoudelijk afval. Groentevelden hiermee besproeien is een gevaar voor de voedselveiligheid. Door de hitte staan de zelfgemaakte waterreservoirs, irrigatiekanalen en waterputten van de boeren nu droog.
“Die put laten ze graven voor spaarwater op hun perceel om de normale droogte die wij kennen in Suriname te overbruggen. Die periode begint in augustus en het gaat door tot in oktober. Ze hebben het dus zodanig uitgerekend dat ze bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid water nodig hebben om die normale droge periode te overbruggen”, zegt Ganesh koemar Kandhai, voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta. De berekeningen voor sparen overbruggingswater zijn nu niet meer geldig vanwege de extreme droogte. Er is nu behoefte aan een bepaalde waterhoeveelheid die er eerder niet was. Het gevolg van de droogte brengt extra productiekosten met zich mee. In landbouwgebieden nabij de zee dreigt er ook verzilting omdat het zoutwater dan kans ziet door te dringen vanwege het wegvallen van de zoetwatertoevoer die het zeewater wegdrukt. “Naarmate de droogte doortrekt, komt het ondergrondse water uit dieper in de grond. Hierdoor ontstaat verzilting. Het zoutwater komt naar boven en kan niet gebruikt worden voor de besproeiing van de groenten. Dat is het risico waar wij nu tegenaan kijken” vervolgt Kandhai bezorgd. Alle extra inspanningen en risico’s hebben ongetwijfeld effect op de groenteprijzen die de komende weken zo goed als zeker de lucht in zullen schieten. Andere landen in de regio zitten nu al opgescheept met een groots probleem. Op Antigua en Belize is er sprake van een zorgwekkende situatie. De Caribbean Drought and Precipitation Monitoring Network meldde in een publicatie dat ook Suriname en Frans-Guyana hun borst mogen natmaken voor extreme droogte.