Documentaire: 60 jaar Radio Apintie in Suriname

radio apintie, 60 jaar documentaire, suriname
Beeld: Radio Apintie

Het Surinaamse Radio Apintie bestaat vandaag op de kop af 60 jaar. In 1958 ging het radiostation in Paramaribo de lucht in. Om dit te vieren is er een documentaire gemaakt over de 60 levensjaren van de omroep, die vandaag is uitgebracht.

Radio Apintie werd opgericht door Charles Vervuurt sr. en diens zoon Eddy Vervuurt. De zender was het derde radiostation in Paramaribo, naast de al bestaande AVROS en RAPAR. Vanuit de studio aan de Domineestraat werden er vanaf 2 augustus 1958 tot heden radio-uitzendingen gemaakt in het Surinaams en in het Nederlands. Inmiddels maakt de zender, naast radio, ook televisie.

Democratie

Apintie heeft democratie hoog in het vaandel staan. Iedereen kan via de zender zijn mening uiten. Apintie heeft hierdoor een prominente plek weten te bemachtigen en is niet meer weg te denken uit het Surinaamse medialandschap.

Directie

In 1988 overleed de directeur Eddy Vervuurt. Dit was een schok voor veel Surinamers. Eddy Vervuurt heeft zich veelvuldig ingezet voor de ontwikkeling van Suriname. Charles Vervuurt jr. is de huidige algemeen directeur van Apintie.  

Apintie

Radio Apintie dankt zijn naam aan het gelijknamige slaginstrument (trom of drum). In Nederland wordt het instrument ook wel tamtam genoemd. De Apintie is door de Marrons uit West-Afrika meegebracht naar Suriname en werd door de tot slaaf gemaakte gebruikt als communicatiemiddel.

Bekijk hier de documentaire 60 jaar Radio Apintie.