‘Douaneambtenaren laten verzegelen van containers uitvoeren door inklaarders’

drugs suriname 8 januari 2018-1
De onderschepte drugs op de Jules Sedney haven in Suriname. Foto: Facebook.

Bij de Surinaamse douane lopen ambtenaren rond die de havencontainers bewust laten verzegelen door inklaarders om zo zelf buiten schot te blijven. Dit zegt een ingewijde anonieme bron die bekend is met de processen bij de douanedienst tegen De Ware Tijd.

“Het is natuurlijk een ernstig plichtsverzuim, want de douane hoort dat te doen. Hij strijkt zijn geld op en weet verder van de prins geen kwaad. Struisvogelpolitiek”, aldus de expert. Hij zegt dat een douaneambtenaar volgens de ‘gebruikelijke werkwijze’ fysiek aanwezig dient te zijn als een container ingeladen wordt, maar dat dit in de praktijk vaak niet gebeurd. Ook laat hij weten dat voor het ‘doorlaten’ van een container de desbetreffende grensbewaker een geldbedrag krijgt.

Verpakking

De ingewijde bron is van mening dat een douanier het verschil ook aan de verpakkingen kon zien. “Als je kijkt naar de fotobeelden van de onderschepte drugs, zie je duidelijk het verschil in verpakkingen: waarin drugs zit en waarin rijst zit. De verpakkingen met drugs zijn rechthoekig. Daar zie je al duidelijk een verschil.” Volgens de expert is het dan ook ondenkbaar dat de verschillende verpakkingen niet bij de douane zijn opgevallen. “Dat is het eerste wat de douaneambtenaar die belast was met de controle zou moeten zijn opgevallen en hij zou daarnaast steekproeven moeten nemen om te kijken of er daadwerkelijk alleen maar rijst wordt ingeladen (gezien de grote hoeveelheid, …red.). De douane gaat niet vrijuit , zegt de insider.

Recordvangst

De Port Control Unit in de Surinaamse Jules Sedney haven stuitte dinsdag op een grote hoeveelheid cocaïne: een recordvangst van 2.300 kilo. De drugs zat in verschillende containers met rijst die al verzegeld waren. De containers behoren toe aan het bedrijf Nivash rijst. De 40-jarige ondernemer van dit bedrijf, Nitinder Oemrawsingh, is dinsdag aangehouden voor verhoor. Er zijn verder nog geen arrestaties in de zaak verricht.