Eigenaresse Fly-Su pronkte ten onrechte met SLM-award

slm, surinam airways, paramaribo, amsterdam, airbus a340
Foto: Yan David

“Het ligt aan de reizigers zelf. Voor een paar tientjes minder hebben zij zich laten oplichten”, zegt SLM-directeur Robbi Lachmising. Het Surinaamse reisbureau Fly-Su was geen officiële agent van de SLM en er was dan ook geen sprake van een zakelijke relatie tussen de twee bedrijven. 

‘Failliet’

Afgelopen dinsdag stonden er tientallen gedupeerden voor het woonhuis van de eigenaresse van Fly-Su in Zeeburg in Amsterdam. Zij waren eerder naar het reisbureau aan de Bijlmerdreef gekomen om hun vliegticket naar Suriname op te halen. Er was niemand aanwezig en voor de etalage lag een handgeschreven briefje met ‘failliet’.

Fly Partner

Lachmising zegt tegenover De Ware Tijd dat Fly-Su boekingen deed via het reisbureau Fly Partner, wat wel een erkend reisbureau bij SLM is. Hij benadrukt dat SLM een niet erkend reisbureau niet kan verbieden om SLM-tickets te verkopen. Het is de Nederlandse overheid die geen toestemming moet geven aan dit soort bedrijven om te opereren.

De SLM werd dus onterecht opgezadeld met een probleem. “De personen die via Fly-Su geboekt hebben, zullen normaal vertrekken”, zegt Lachmising. Het gaat om ongeveer 75 reizigers, waarvan een deel inmiddels al in Suriname is.

SLM-award

Op Facebook staat een foto van de eigenaresse van Fly-Su met een SLM-award ‘Saleagent of the Year’. De SLM-directeur zegt dat niet haar reisbureau de onderscheiding heeft gekregen, maar Fly Partner.

Geen lid

Achteraf bleek ook dat Fly-Su niet aangemeld is als lid bij de Algemene Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) en de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), terwijl de logo’s van zowel de ANVR als de SGR op de voorgevel en het businessskaartje van het reisbureau staan.

Excuses

De eigenaresse van het reisbureau heeft via sociale media excuses aangeboden: “Ik begrijp jullie verdriet, boosheid en teleurstelling in mij, maar ik ben geen oplichtster. Ik mag van mijn advocaat met niemand praten, binnenkort wordt er een curator aangewezen die mijn zaken gaat behartigen.”