Einde Antilliaanse kranten La Prensa en Ultimo Noticia nabij

la prensa, ultimo noticia, kranten, antillen, curacao

De kans is groot dat de Antilliaanse kranten ‘La Prensa’ en ‘Ultimo Noticia’ het einde van het jaar niet halen. De Papiamentstalige dagbladen maken zeer moeilijke tijden door. Dit zei de hoofdredacteur van La Prensa, Mariano Heyden, gisteren op de Curaçaose radiozender Paradise FM.  

Openhartig

Heyden sprak in het radioprogramma ‘Analyse’ openhartig, zonder enige terughoudendheid. “Er wordt al maanden gezocht naar een koper, maar intern is in feite al meegedeeld dat het heel spoedig einde verhaal zal zijn”, aldus Heyden.

‘De Pers’, zoals het blad officieel heet, zag in 1957 het levenslicht. Later veranderde de naam naar La Prensa.

Kritisch

Heyden liet zich eveneens kritisch uit over de media in het algemeen. De hoofdredacteur was behoorlijk pessimistisch over de traditionele reguliere media, die volgens hem lijden onder “ongecontroleerde social media.”

Kranten, televisiestations en radiozenders zitten in financieel zwaar weer. CBA TV en ook TeleCuraçao zou volgens de hoofdredacteur kampen met te weinig reclame-inkomsten, zelfs op primetime rond het acht uur journaal TeleNotisia.

Aandeelhouders

Na het overlijden van oud-directeur en eigenaar August Adolf ‘Chicho’ Jonckheer, zijn diens kinderen, onder andere Willem ‘Billy’ Jonckheer, aandeelhouders van beiden kranten geworden. Het probleem is dat zij geen heil in de bladen zien en er niet mee verder willen.

De overige aandeelhouders van La Prensa en Ultimo Noticia wilden gisteren nog niet reageren, maar geven aan spoedig met een verklaring te zullen komen.

Ultimo Noticia

Ook het dagblad Ultimo Noticia gaat al lange tijd mee, maar dreigt op te houden te bestaan. De krant werd opgericht in 1982. Bij beiden vennootschappen staat Chicho Jonckheer nog altijd ingeschreven als enige directeur.

Curacao telt op dit moment nog zes andere dagbladen: Het Antilliaans Dagblad, Èxtra, Vigilante en Bala (ochtendbladen) en Amigoe en Nobo (middagbladen).