Familie overleden bromfietser eist meer dan SRD 300.000 schadevergoeding

Beeld: Klaas Anthonio

De familie van de 52-jarige bromfietser Ronald Kartosentono, die in februari kwam te overlijden als gevolg van een zware aanrijding, heeft een schadeclaim van meer dan SRD 300.000 ingediend bij de rechter. Dit zegt advocaat Edward Redjopawiro tegen de redactie van de Surinaamse krant De Ware Tijd

Kartosentono was bewaker bij de drukkerij van het medium. Hij overleed in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, nadat hij uren daarvoor zwaar gewond was geraakt bij een aanrijding aan de Bonistraat te Paramaribo-Noord.

Volgens de krant dient de familie de vordering in omdat de vrouw en twee minderjarige kinderen die Kartosentono achterliet zich niet kunnen voorzien in hun levensbehoeften. “Ze hebben een trauma. Ze hebben veel psychische problemen overgehouden aan het geval. De kinderen hebben ook problemen op school door de situatie”, aldus de raadsman. De grote belangstelling en discussies op sociale media hebben volgens de advocaat een enorm negatieve impact gehad op het gezin. Zij moeten nu overleven met giften van familie.

Een andere manier om de kosten van de dagelijkse levensbehoeften te dekken heeft het gezin niet. Het personeel van de Ware Tijd had geld ingezameld om de familie te ondersteunen. De schadeclaim is gedaan op basis van artikel 316 van het wetboek van strafrecht, dat bepaalt dat benadeelden een schadevergoeding kunnen eisen middels een strafzaak. Er loopt een strafzaak tegen de veroorzaker van de aanrijding.

De krant laat verder weten dat het geëiste bedrag gebaseerd is op het maandsalaris van het slachtoffer tot de pensioengerechtigde leeftijd. Kartosentono en een autobestuurder reden op dezelfde rijhelft van de Bonistraat richting Anton Dragtenweg, toen de botsing ontstond. Opmerkelijk is dat de ambulance van de spoedeisende hulp van AZP pas na dertig minuten arriveerde, terwijl het een ambulance van een andere organisatie, die toevallig eerder ter plaatse was, verboden werd om het slachtoffer mee te nemen. Dit tot grote publieke verontwaardiging.