Foutieve berichtgeving De Ware Tijd omtrent veiligheid Zanderij

suriname, johan adolf pengel luchthaven, zanderij, paramaribo

Op 4 april publiceerde De Ware Tijd een artikel over de veiligheid op de Surinaamse luchthaven Zanderij. ‘Met modern brandblusvoertuig veiligheid luchthaven naar categorie 9’, kopte de Surinaamse krant. Deze informatie is echter onjuist. Dit meldt een luchtvaartdeskundige aan deze website. “De Johan Adolf Pengel luchthaven bevond zich al in veiligheidscategorie 9.”

Veiligheidseisen

De International Civil Aviation Organization (ICAO) heeft specifieke veiligheidseisen opgesteld omtrent de reddingsdiensten en brandveiligheid op luchthavens. Het gaat hierbij onder andere om incidentrespons, risicobeperking, brandblusuitrusting en evacuatie of redding van passagiers en bemanning van een vliegtuig dat betrokken is bij een noodsituatie. De ICAO verdeeld deze veiligheidseisen op luchthavens onder in tien categorieën.

Categorie 9

De Surinaamse luchthaven Zanderij bevind zich al lange tijd in categorie 9. Als dit niet het geval was, dan zou de SLM niet mogen opstijgen en landen vanaf Zanderij met zijn Airbus A340-300. Dit zelfde geldt voort de KLM met zijn Boeing 747-400. Beiden toestellen mogen alleen vertrekken en landen op een categorie 9 luchthaven, omdat hier speciale veiligheidsprotocollen voor zijn opgesteld.

Het is dus onjuist dat De Ware Tijd stelt dat Zanderij door de komst van de nieuwe brandweerwagen in categorie 9 is beland.

Versterking

Met de komst van de Oshkosh Striker T3000, zoals de nieuwe moderne brandweerwagen heet, heeft de Johan Adolf Adolf Pengel luchthaven zijn categorie 9 positie versterkt. Mocht er nu een toestel uitvallen wegens een defect of onderhoud, dan heeft de luchthaven een extra wagen achter de hand. Hierdoor zal het niet noodgedwongen terugvallen naar een lagere categorie.

De nieuwe Oshkosh Striker T3000 brandweerwagen op Zanderij. Foto: Airport Management Ltd/Facebook

Vliegveiligheid

Op 26 februari publiceerde De Ware Tijd een artikel over de SLM met de kop ‘SLM stevent af op tweede grote vliegramp’. In dit artikel schrijft journalist Wilfred Leeuwin dat de vliegveiligheid van SLM-vluchten in gevaar is door het verkeerd beladen van vliegtuigen op de Surinaamse luchthaven Zanderij. Ook dit bleek achteraf niet te kloppen, getuige de reacties van de KLM, De Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit van Suriname (CASAS) en verschillende luchtvaartdeskundigen.