Geen volledige samenwerking Suriname en Guyana in vissersmoordzaak

suriname, coast guard, boot
Foto: Politie.sr

Suriname en Guyana werken nog niet volledig samen om de zaak omtrent de vissersmoorden van vorige maand op te lossen. Volgens minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol) zijn er tussen beide landen geen rechtshulpverzoeken gestuurd om verdachte en getuigen over en weer te horen. Het contact is beperkt tot het uitwisselen van informatie.

Rechtshulp

Suriname en Guyana doen op dit moment afzonderlijk van elkaar onderzoek in de zaak. “We moeten echt tot waarheidsvinding geraken. Er wordt informatie over en weer uitgewisseld, dus we gaan tot het uiterste.”, zegt minister Getrouw tegen UnitedNews, die door de gevoeligheid van de zaak verder geen inhoudelijke informatie wenste te delen over de laatste ontwikkelingen.

Om de onderste steen boven te krijgen zullen beiden landen rechtshulpverzoeken moeten gaan indienen. Op deze manier komen er meer mogelijkheden in het onderzoek, zoals het over en weer verhoren van verdachten en getuigen. Waarom dit nog niet gebeurd is, is onduidelijk.

Veilig

Volgens minister Getrouw zijn de wateren echter wel veilig om op te vissen. Het leger en de politie patrouilleren om de vissersboten en visgronden te bewaken. “We hebben geen negatieve meldingen binnen gekregen, dat hebben we sowieso belooft. Defensie is constant bezig met surveillance en de controle vanuit de wateren en vanuit de lucht. We zijn we nog positief gesteld”, aldus de bewindsman.

Brute aanval

Voor de kust van Suriname werden vorige maand vier Surinaamse vissersboten overvallen door een Guyanese roversbende. Aan boord zaten veelal Guyanese en enkele Surinaamse vissers. Velen van hen werden aangevallen met machetes en liepen ernstige kapverwondeingen op. De meeste vissers werden overboord gegooid. Sommige met een batterij aan hun been. Een aantal lichamen zijn geborgen, maar er worden nog veel vissers vermist. De aanval zou een wraakactie zijn geweest voor de in eind maart in Suriname geliquideerde bendeleider Somnath Manohar.