Georginio Wijnaldum: ‘Ik voel me ook Surinamer, ik hou van het land’

wijlandum, suriname juni 2019
Georginio Wijnaldum. Beeld: STVS.

Georginio Wijnaldum annuleerde gisteren op advies van Clarence Seedorf de decoratie van president Bouterse in Suriname. Het evenement zou een politiek NDP-karakter hebben gekregen door de gebruikte flyer (zie onder). In een interview dat Wijnaldum eerder gaf met televisiezender STVS steekt de Liverpool-middenvelder de liefde voor Suriname niet onder stoelen of banken. “Ik hou van het land, ik hou van de mensen. 

Wijnaldum blies gisteren de huldiging van president Bouterse voortijdig af. De voetballer liet zich hiervoor adviseren door zijn zaakwaarnemer en Clarence Seedorf. Uit een gelekt telefoongesprek met Seedorf bleek dat Wijnaldum ‘niet zo blij’ was met een flyer die verscheen voor het evenement. Op het pamflet is een foto van de voetballer te zien en zowel de kleuren van de gebruikte letters als de omranding van de flyer zijn paars van kleur (NDP-kleuren). Op social media gonsde het afgelopen dagen van de berichten dat de decoratie van Wijnaldum door de politieke partij NDP van president Bouterse gebruikt wordt voor politieke doeleinden.

De flyer die gebruikt werd ter promotie van de decoratie door president Bouterse. Foto: BIC Coronie.

Seedorf hekelt het lekken van het telefoongesprek tussen hem en Wijnaldum en gaf eerder een reactie.

Liefde voor Suriname

Dat Wijnaldum van Suriname houdt liet hij eerder optekenen in een interview bij aankomst op de luchthaven Zanderij. “Sinds ik klein ben kom ik hier altijd al op vakantie. De laatste jaren ben ik constant hier geweest, op vorig jaar na. Ik denk dat dat wel wat zegt over Suriname, dat ik graag hier naar toe wil komen. Ik hou van het land, ik hou van de mensen.”

Wijnaldum laat er geen misverstand over bestaan waarom hij zowel met de Nederlandse als de Surinaamse vlag rondliep na de gewonnen Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur “Ik ben Nederlander. Ik ben in Nederland geboren en ik heb een Nederlandse paspoort. Maar ik ben ook een Surinamer, omdat mijn ouders van Suriname komen. Ik voel mij daardoor ook een Surinamer”, aldus de Liverpool-speler.

De Champions League-beker is echter bijzaak voor de Rotterdammer en niet het belangrijkste. “Dit (wijzend naar de trofee) is meer iets voor de mensen hier, niet speciaal voor mij. Ik vind het altijd al leuk als ik hier komt en je stapt uit het vliegtuig en je voelt gelijk de Surinaamse wind en je ruikt Suriname. Dat vind ik het leukst. Maar dit is gewoon om de mensen hier te laten zien wat ik heb gewonnen als Nederlands-Surinaamse jongen. Ik wil het graag met de Surinamers eren”, zegt Wijnaldum.

Wijnaldum geeft vandaag om 12:00 uur (lokale tijd Suriname) een persconferentie.