Groot offensief Frankrijk tegen drugssmokkel uit Suriname

bolletjes cocaine, drugs
Bolletjes cocaïne in beslag genomen door de Surinaamse politie. Foto: KPS

Frans-Guyana start een groot offensief tegen de oprukkende drugssmokkel vanuit Suriname naar Frankrijk. Gisteren tekende de Franse regering een protocol, waarin verschillende acties zijn aangekondigd die de bolletjesslikkers een halt toe moet roepen. Dit melden verschillende Franse media.

De grenscontrole bij Suriname zal geïntensiveerd worden. Zo zullen er aankomende zomer extra militairen worden ingezet bij de overgang van Saint Laurent du Maroni. Veel aangehouden verdachten verklaren dat zij de cocaïne in Suriname hebben opgehaald of daar de drugs hebben ingenomen. Zij reizen vervolgens af naar Frans-Guyana om daar daar het vliegtuig te pakken naar Parijs-Orly. Op een afgesproken locatie moeten zij de drugs dan op het toilet lozen.

Ook op de Félix Eboué luchthaven in Cayenne zal er strenger gecontroleerd gaan worden op smokkelaars. Om meer bolletjesslikkers tegelijkertijd de cocaïne te laten uitscheiden, zullen er op de luchthaven ook extra kamers gecreëerd worden. De Franse regering wil daarnaast dat de informatie-uitwisseling tussen Cayenne en de Franse stad Orly verbeterd wordt.

Op de luchthaven in de Franse hoofdstad worden ook extra maatregelen getroffen. Er zal meer douane worden ingezet op verschillende locaties. De kwaliteit van het douanepersoneel moet volgens de regering omhoog, zodat zij drugssmokkelaars beter en makkelijker kunnen detecteren. Daarnaast zal er in Orly in september een vestiging geopend worden van de Franse drugspolitie (OCRTIS).

Het nieuwe protocol is ondertekend door vijf Franse regeringsleden: Annick Girardin (minister van Overzeese Gebieden), Christelle Dubos (minister van Solidariteit en Gezondheid), Nicole Belloubet (minister van Justitie), Laurent Nuñez (minister van Binnenlandse Zaken) en Rodolphe Gintz (directeur-generaal van de Franse Douane).