Guyanese visser: ‘Hij kwam op de boot en zei iedereen gaat dood’

De Guyanese visser die de brute roofoverval overleefde.

Voor de kust van Suriname zijn vrijdagavond vier vissersboten overvallen door een Guyanese roversbende. Enkele vissers liepen kapverwondingen op. De meeste vissers werden overboord gegooid. Sommige met een batterij aan hun been. Er worden nog steeds zestien vissers vermist. Een Guyanese visser en een aangedane vader doen voor het eerst hun verhaal voor de camera. 

Kappartij

“De rovers kwamen op de boot en zeiden iedereen gaat dood. Ze begonnen mij overal te kappen, op mijn hand, hoofd en been. Toen gooiden ze mij in het water. Wij waren met zijn vijven. Ik was de enige die de kust kon bereiken. Ik heb geen idee wat er met de overige gebeurd is. Ik denk dat er al twee in de boot zijn overleden. Zij werden ernstig gekapt” aldus een van de Guyanese vissers die de brute aanval overleefde.

De piraten zouden bewapend zijn met een jachtgeweer, bamboestokken en kapmessen.

Autoriteiten

De Guyanese visser zegt dat de schuld ook bij de Surinaamse autoriteiten gezocht moet worden. “De regering doet hier niets aan. Dit is al zoveel jaren aan de gang. Wij betalen geld voor licenties, maar voor wat? De politie gaat niet ver genoeg de wateren in. Zij moeten elk boot checken en weten wie er op zit.”

Vermiste zoon

Een man, wiens zoon zich ook op een van de boten bevond, is zwaar aangeslagen en kan zijn tranen niet bedwingen voor de camera. “Ik bid tot God dat alles goed mag komen. Mijn zoon was ook op de boot. Ik heb van de kapitein begrepen dat hij met een batterij om zijn been in zee is gedumpt. Neem de vissen, neem alles, maar waarom moet je hen doden? Gisteren heeft hij mij nog gebeld en gesproken met zijn twee zonen 3,4 en 5 jaar.”

Zoekactie

De kans is klein dat de zestien vermisten het drama hebben overleefd, zegt Mark Lall van de belangenvereniging Visserijcollectief tegen de NOS. “We zijn met familieleden van de vissers nog steeds aan het zoeken, hopend op een wonder.” Ook de Surinaamse kustwacht is bezig met een grootscheepse zoekactie.

Sinds de overval zijn er geen vissersschepen meer zijn uitgevaren, uit angst voor nieuwe overvallen.

UPDATE 01-05-2018, 15:43 uur:
De Surinaamse nieuwswebsite Waterkant.net meldt zojuist dat de zoekacties zijn stopgezet. Er zou geen hoop meer zijn op overlevenden.