Homohuwelijk in Ecuador een feit, volgt Suriname?

gay, men, juni 2019
Foto: See-ming Lee

Het Grondwettelijk Hof in Ecuador heeft woensdag geoordeeld dat het huwelijk niet voorbehouden mag blijven aan een verbintenis tussen man en vrouw. Door deze uitspraak zal de wet worden aangepast waardoor binnen afzienbare tijd ook huwelijken kunnen worden gesloten tussen personen van hetzelfde geslacht. Dit schrijft GaySite.nl.

De uitspraak woensdag in Ecuador is volgens ingewijden het directe gevolg van een uitspraak ruim een jaar geleden van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens. Dit Hof oordeelde begin 2018 dat iedereen, zonder aanzien des persoons, toegang moet krijgen tot het nationale rechtssysteem, inclusief het recht om te trouwen.

Suriname

De openstelling van het huwelijk in Ecuador deze week heeft de verwachtingen nog eens extra aangewakkerd. Van de aangesloten landen bij het Hof hebben twintig het hof namelijk officieel erkend en normaal gesproken zal de uitspraak van het Hof dan ook in plaatselijke wetten worden omgezet. Eén van deze landen is Suriname, maar onbekend is nog of de uitspraak zal worden overgenomen. Landen mogen namelijk zelf bepalen hoe en wanneer de uitspraken van het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens in landelijke wetten worden omgezet.

De twintig landen die het Hof erkennen zijn: Argentinië, Barbados, Bolivia, Brazilië, Chili, de Dominicaanse Republiek, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay.