InselAir Curaçao uiterlijk november terug in Suriname

insel air, curacao, antillen, suriname, zanderij
Foto: Ivan Wong Rodenas

InselAir zal spoedig zijn commerciële vluchten naar Suriname hervatten. De Antilliaanse vliegmaatschappij meldt dat de vraag op het traject tussen Curaçao en Suriname groot is en eind oktober zijn eerste vlucht wil gaan uitvoeren. 

Financiële problemen

InselAir raakte vorig jaar in de financiële problemen en zag zich genoodzaakt de vluchten naar Suriname te staken. Het bedrijf zegt te zwaar in te hebben gezet op Venezuela.

Er zou daarnaast 100 miljoen dollar vast zitten in het Zuid-Amerikaanse land en vanwege de crisis daar zou de vliegmaatschappij niet bij het geld kunnen komen. De toestellen konden op een gegeven moment niet meer optimaal onderhouden worden. Een groot deel van de machines werd vervolgens op de grond gehouden en het bedrijf belandde in financieel zwaar weer.

Uit het slop

InselAir begon een basis sanerings- en hersteloperatie, nadat zij via de rechter uitstel van betalingen hebben gekregen. Nu lijkt het bedrijf langzaam uit het slop te klimmen.

“Als de voorbereidingen goed verlopen, zouden wij onze eerste vlucht al eind oktober kunnen uitvoeren. Maar als het toch niet lukt zullen wij uiterlijk 15 november beginnen met vliegen”, aldus Edward Heerenveen, CEO InselAir.

Groen licht

Vorige week kreeg het vierde MD 80-toestel groen licht van de Curaçaose luchtvaart autoriteiten. “Wij willen eerst naar Suriname uitbreiden, niet alleen vanwege onze goede ervaringen daar, maar ook omdat de vraag naar onze diensten vanuit zowel Curaçao als Suriname groot is.”

Enkele maanden geleden bezocht Heerenveen Suriname, waar hij gesprekken had met belanghebbenden, zakenpartners en schuldeisers. Zij zijn allen positief gestemd over een terugkomst van de Antilliaanse vliegmaatschappij op Suriname.