Jaarlijkse Keti Koti-lezing geannuleerd wegens onrust om spreker

keti koti 2013
Foto: George0131

De jaarlijkse Keti Koti-lezing is dit jaar afgelast. Dit omdat er onrust is ontstaan rondom Sandew Hira, die een lezing zou houden op het evenement. Dat meldt het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), dat de lezing zou organiseren. 

Urwin Vyent, directeur van het NiNsee, reageerde enkele dagen geleden op de Surinaamse radiozender Radio Tamara op de onrust. Hij verdedigde de keuze voor Hira door te stellen dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen het dekoloniale werk van Hira en diens politieke betrokkenheid in Suriname, aldus televisiezender AT5.

Hira zou volgens velen banden onderhouden met de Surinaamse president Desi Bouterse.

Escalatie

Het NiNsee is nu echter teruggekomen op zijn eerdere besluit. Via een persbericht laten zij weten dat er in goed overleg met het Scheepvaartmuseum, waar de lezing op 29 juni plaats zou vinden, besloten hebben de lezing dit jaar alsnog te annuleren.

“Het NiNsee heeft de ambitie om met eenieder die een positieve bijdrage levert aan haar missie samen te werken. Nu de uitvoering van deze ambitie echter heeft geleid tot een escalatie tussen voor- en tegenstanders van het spreken van Sandew Hira, kan het NiNsee niet anders dan een pas op de plaats te maken”, aldus het NiNsee in het persbericht.

De Keti Koti-lezing vindt jaarlijks plaats voorafgaand aan Keti Koti. Op deze dag, 1 juli, worden de slachtoffers van de slavernij herdacht en wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen in 1863 gevierd.