Jager ziet tiener (15) aan als prooi en schiet hem dood in Suriname

jager, geweer, 12 april 2019
Foto ter illustratie. Foto: Axel Fassio/CIFOR

De 15-jarige Ryan Geddeman is bij een schietincident in het dorp Pada Levantie in Suriname per ongeluk doodgeschoten door een jager. Het incident deed zich zondagavond voor in het ressort Atjoni. Dit meldt de Surinaamse politie in een persbericht.

Vanwege de verre afstand van de locatie arriveerde de politie pas de volgende dag. Uit het onderzoek blijkt dat de schutter niet met opzet op de vijftienjarige heeft geschoten. De schutter gaat gewoonlijk in de avonduren in de Surinamerivier baden. Via een pad loopt hij naar de rivier. Ongeveer twee weken terug zou hij tot twee keren toe een hert hebben gezien op een bepaalde plek op dat pad.

Reden voor de man om zondagavond zijn jachtgeweer mee te nemen bij zijn wandeling naar de rivier. Hij verklaarde dat hij op het hert zou jagen als hij het weer zou tegenkomen. Op een bepaald moment hoorde hij geritsel in het bos, dichtbij de plek waar hij het hert eerder had gezien. Toen hij ook wat beweging zag, heeft hij geschoten in de veronderstelling dat het dier daar was. Toen hij zijn prooi wilde halen, bleek dat hij op de vijftienjarige had geschoten. De jongen vertoonde geen teken van leven. Ryan was het bos ingegaan om een bepaald soort vrucht te plukken. Na het schietincident heeft de schutter de bestuursopzichter en de dorpsbewoners op de hoogte gesteld waarna de politie werd ingeschakeld.

Bij aankomst van de politie werd de 45-jarige schutter A.M aangetroffen. Hij was aangehouden, terwijl zijn jachtgeweer waarmee is geschoten in beslag is genomen. Na verhoor is de schutter heengezonden. Het ontzielde lichaam van Ryan is na afstemming met het Openbaar Ministerie afgestaan aan zijn nabestaanden.