Jason Lugard overleefde twee zelfmoordpogingen en doet zijn verhaal

jason lugard, zelfmoord, gramoxone, suriname-
Jason Lugard. Beeld: 1VOOR 12.

De Surinaamse Jason Lugard filmde zichzelf toen hij twee weken geleden een cup van de onkruidverdelger Gramoxone opdronk. Wonderbaarlijk genoeg overleefde hij de zelfmoordpoging. Voor het eerst doet de jongen zijn verhaal voor de camera in het televisieprogramma 1VOOR12.

Jason wordt door zijn zus beschuldigd van het stelen van een ketting. “Ze noemen je naam in iets waarvan je niets weet. Heel veel mensen bellen mij, maar ik neem niet op. Mijn hoofd is vol. Je hebt dat ding van je kwijt geraakt en dan geef je mij zomaar de schuld. Onderzoek eerst goed voordat je mij de schuld geeft”, aldus Jason in de video. De jongen geeft aan dat dit niet de eerste keer is en dat de twee, die samen in een huis wonen, vaker overhoop liggen.

Gebroken

Jason vertelt vervolgens dat hij op een morgen wakker werd en zich compleet gebroken voelde door alle aanhoudende beschuldigingen. Hij is toen naar de winkel gegaan en heeft een fles Gramoxone gekocht. Vlak voor dat hij een cup van het gif achterover giet zegt hij: “Ik zeg je dat ik het niet gedaan heb, maar je blijft rondvertellen dat ik het ben. Ik weet er helemaal niets van. Vandaag zal het stoppen. Ik heb mijn spul gekocht en ik zal het voor iedereen drinken. Sorry voor al mijn vrienden, broers en zusters, sorry.”

Redding

Jason is toen naar naar de winkel gegaan, waar hij een fles sodawater en een ijsappel gekocht heeft die hij beiden nuttigde. Vervolgens is hij op bed gaan liggen. Na tien minuten begon hij over te braken. Dit is naar alle waarschijnlijkheid zijn redding geweest, omdat hij de Gramoxone uitspuugde. Jason werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar hij drie dagen verbleef. De jongen had veel pijn in zijn keel en kon hierdoor moeilijk praten. Zijn voeding kreeg hij via een infuus toegediend. Met een brandwond op zijn lip lijkt hij er ogenschijnlijk goed vanaf te zijn gekomen.

Excuses

Jason heeft zijn excuses aangebonden aan meerdere mensen en gezegd dat het niet nogmaals zal gebeuren, omdat dit niet de oplossing is. De jongen heeft inmiddels hulp gevraagd met betrekking tot huisvesting en werk. Ook wil hij psychologische begeleiding hebben. Het is immers niet zijn eerste poging tot zelfdoding. Eerder dronk Jason al eens Glyfosaat, wat hij eveneens overleefde.

Zelfmoord

Gramoxone is in Suriname een van de meeste gebruikte verdelgingsmiddelen voor onkruidbestrijding in de landbouwindustrie. Het gif is echter al lange tijd omstreden en zou niet veilig zijn voor mens en milieu. Daarnaast wordt het in Suriname frequent gebruikt als methode voor zelfdoding.

Het aantal zelfmoorden in Suriname nam in 2018 drastisch toe. In totaal maakten 56 perso­nen een eind aan hun leven. Meer dan de helft deed dit met een onkruidverdelger, zoals Gramoxone. Gramaxone is verboden in Europa.

Recent vroeg de kunstenaar Daniel Lemmer aandacht voor het hoge aantal zelfmoorden in het land. De man liep met bebloed verband, een Gramaxonefles en een touw om zijn nek over de Jules Wijdenboschbrug in Suriname.

 

Denk jij aan zelfmoord? Je bent niet alleen. Praat er met iemand over in je omgeving of neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel naar 0900-0113.

Zie hieronder het hele interview met Jason Lugard bij 1VOOR12.