“Kwestie van tijd dat ook Suriname aardolie zal vinden”

raphael trotman, guyana, oil, suriname
Raphael Trotman. Foto: Facebook

Raphael Trotman, minister van Natuurlijke Hulpbronnen van Guyana, is momenteel in Suriname om inzichten uit te wisselen en samenwerkingen voor te bereiden. Volgens hem is het een kwestie van tijd dat ook Suriname aardolie zal vinden.

Bijeenkomst

“Wij moeten zeker de samenwerking tussen beide landen versterken op diverse gebieden als het om olie gaat. Ik ben ervan overtuigd dat ook Suriname binnen niet al te lange tijd olie zal vinden”, zei Trotman woensdag tijden een bijeenkomst van ‘The New Petroleum Producers Discussion Group’.

De 8-daagse bijeenkomst (13 tot 20 oktober 2017) wordt georganiseerd door het Londense Chatham House, een niet-gouvernementele non-profitorganisatie die belangrijke internationale vraagstukken bestudeert. Uit diverse opkomende olieproducerende landen waren experts aanwezig. De samenkomst heeft als doel om landen op alle mogelijke facetten voor te bereiden op olieverwerking.

“Alleen al op milieugebied is het belangrijk om afspraken te maken. Want bij een eventuele lekkage zal olie uit Suriname onze kust vervuilen of andersom.” Hiermee verwees Trotman naar de olielekkage waarmee Trinidad en Tobago momenteel worstelt.

Oliereserves

Guyana heeft op dit moment zo een twee miljard vaten oliereserves. Dit kan, mede door de nieuwe olievondsten in het land, uitgebreid worden naar drie miljard. Het Amerikaanse ExxonMobile kondigde begin oktober 2017 aan een vijfde oliebron in zee te hebben ontdekt in Guyana.

Omdat Suriname volgens Trotman ook kans maakt om olie te vinden, gaf hij advies aan de Surinaamse regering en Staatsolieleiding om zich voor te bereiden op “de hel die zal losbreken”.

Standvastig

“Plotseling zal iedereen in het land een expert worden op het gebied van olie. Er zullen dagelijks analyses in de media verschijnen die je zullen doen twijfelen aan jouw eigen visie en inzichten. Wanneer je uiteindelijk beslissingen neemt, zal je uitgemaakt worden voor landverrader. Internationale investeerders zullen gelijktijdig op je afstormen met voorstellen. De kunst is om standvastig te zijn door alle ruis heen en het beste voor je land voor ogen te houden”, aldus de Guyanese bewindsman.