Luchtverkeersleiding Suriname: radar Zanderij al sinds 2014 defect

verkeerstoren Zanderij, Suriname

De radar op de Surinaamse luchthaven Zanderij is al sinds 2014 buiten werking. Vliegbewegingen in het Surinaamse luchtruim kunnen hierdoor al jaren niet waargenomen worden. Dit meldt de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) in een persbericht.

Voor 2014 werkte het systeem wel, maar was het niet officieel in gebruik. Luchtverkeersleiders moesten nog getraind worden in het gebruik van de radar en de protocollen waren nog niet geïmplementeerd voor gebruik, aldus de bond.

De vereniging zegt met een verklaring te zijn gekomen omdat ‘de indruk wordt gewekt dat de luchtverkeersleiders alle vliegbewegingen zouden kunnen en moeten waarnemen met het radarsysteem en er derhalve vingerwijzingen worden gedaan richting de luchtverkeersleiders na de recente crash van een Braziliaans toestel op het Surinaamse grondgebied.’ Volgens SATCA is de radar een hulpmiddel voor luchtverkeersleiders om vliegtuigen veiliger boven het Surinaams grondgebied te begeleiden en verlicht hiermee de werkdruk van de luchtverkeersleiders.

Donderdag meldde Faizel Baarn, hoofd van de Surinaamse luchtvaartdienst, aan de Surinaamse krant Times of Suriname dat het instrument al jaren niet werkt door achterstallig onderhoud.

Omzeilen

De bond meldt verder dat er op Zanderij niet gewerkt wordt met een radar. De vliegbewegingen worden bijgehouden aan de hand van de gerapporteerde posities door de piloten zelf, dat in luchtvaarttermen ‘procedural control’ genoemd wordt. Baarn laat weten dat als er technisch op een ‘bepaalde manier’ gevlogen wordt, het systeem omzeild kan worden.

Eerder meldde een luchtvaartdeskundige aan de Times of Suriname dat het Braziliaanse vliegtuig dat dinsdag nabij de racebaan van Motosur in het district Brokopondo neerstortte rechtstreeks de internationale aanvlieg- en vertrekroute van de luchthaven in vloog. “Het toestel was maar 30 seconden verwijderd van een mogelijke crash met een Jumbo-Jet”, aldus de bron.

Reparatie

De luchtvaartdienst zegt in de afrondende fase te zijn om middels het radarproject de service te verbeteren. Dit betekent dat het radarsysteem binnen korte termijn gerepareerd zal worden en het personeel getraind zal worden om de radar te gebruiken, aldus de bond.