Man geeft Surinaamse zwerver douche, knipbeurt en nieuwe kleding

kapper, suriname, zwerver, chardonnay
Foto: Jimillian Omanette / Facebook

Jimillian Omanette was in Suriname en liep in Paramaribo en hoorde hoe verschillende mensen allerlei onaardige dingen tegen een zwerver riepen die voor hem liep. Hij vertelt dat tegen de man werd geroepen dat hij stonk en dat hij weg moest gaan. Omanette kon dit niet verkroppen en besloot in actie te komen. “Het brak mijn hart en besloot deze man geheel te voorzien van kleding, een douche en een knipbeurt”, schrijft hij op Facebook. 

Geweigerd

De man beschrijft dat het geen gemakkelijke opgave was om dit voor de zwerver voor elkaar te krijgen. “Wij liepen voorbij een winkel en ik vroeg of hij wat wilde drinken, echter mocht hij de winkel niet in”. Ook een overnachting voor de dakloze boeken om te kunnen douchen bleek niet zo eenvoudig. “Ik heb hem gebracht naar het eerste beste hotel, echter werden wij overal geweigerd. Niemand wilde helpen.” Ondertussen was er wel nieuwe kleding aangeschaft.

Genieten

Uiteindelijk vond Omanette, eveneens van Surinaamse afkomst, een douche bij een verhuurbedrijf van gereedschappen. “Ik was zo opgelucht dat het eindelijk zou gebeuren. Die zwerver deed al zijn kleren uit en ging de douche in. Hij heeft zijn tijd genomen en ik hoorde hem genieten van die douche.” De man kon zich na de douche direct in zijn nieuwe kleding hijsen. Vervolgens kreeg de zwerver een frisse knipbeurt van Joan Blank, van haar en nagelsalon Chardonnay. Omanette legde het bezoek bij de kapper vast op video (zie onder).

Confrontatie

Echter vond Omanette dat er nog wel iets rechtgezet diende te worden. “Na de knipbeurt ben ik opzettelijk weer teruggelopen langs de plekken waar hij steeds te horen kreeg dat hij stonk. Je moest die gezichten zien van die mensen”, schrijft hij. Ook keerde hij terug naar de winkel waar de man geweigerd werd. “Die Chinees vroeg wat hij wilde hebben. Hij herkende de man niet. Ik nam het gesprek over en zei we willen niets. Toen hij zwerver was, had je geen aandacht voor hem, dus nu gaan wij ook niets bij jou kopen”

Emotioneel

Voor Omanette was de dag meer dan geslaagd. “Het was een emotioneel moment, veel traantjes gepinkt in het bijzijn van mijn familie. Heb elkaar lief, je weet nooit hoe jouw toekomst eruit zal zien”, besluit hij.