Minister Benschop: Over een week kan er weer veilig gevist worden

surinaamse boten
Foto: Tjabeljan

Tijdens een vergadering van vissers en de Surinaamse overheid, heeft Minister van Defensie Ronni Benschop vissers de garantie gegeven dat zij over een week weer veilig de zee op kunnen om te vissen. De vissersgemeenschap heeft een staking afgekondigd, omdat vissers zich niet meer veilig voelen varen zij niet meer uit.

Ook Lekhram Soerdja, minister van Landbouw, Veeteelt & Visserij, gaat zich inspannen om aan de wensen van de vissers te voldoen. De vissers namen de mededelingen van beiden ministers niet voor lief aan. Er werden veel vragen geteld en de vergadering ging er met vlagen verhit aan toe.

Veiligheid

Minister Benschop heeft de leiding van het Nationaal Leger instructies gegeven die ervoor moeten zorgen dat de vissersgemeenschap te Commewijne binnen een week weer de zee op kan. Er zullen meer boten van de kustwacht en de marine in het gebied te vinden zijn, als mede helikopters die patrouilleren.

Ook zei de minister dat het van belang is dat er een systeem komt, zodat de vissers op een veilige en vertrouwelijke manier informatie over de piraten kunnen geven aan de overheid. Op deze manier kan de regering tijdig ingrijpen, zodat de veiligheid van de vissers gegarandeerd kan blijven worden.

Arrestaties

De NOS meldt dat de Surinaamse politie tot op heden 30 arrestaties heeft verricht in de vissersmoordzaak. Verschillende vissers hebben de piraten herkend en de politie ingeschakeld. De verdachte zijn zowel op land als op zee ingerekend.

Vijf vissers van de twintig opvarenden hebben de aanval overleeft. Er zijn op dit moment drie lichamen geborgen en twaalf vissers worden nog vermist.

Prijs

Doordat de Surinaamse vissersboten nu massaal aan land liggen door de staking, ligt de vissector op zijn gat. Er wordt nauwelijks vis aangevoerd en de visprijzen op de markten zijn flink gestegen.