Nederlander (27) schuldig aan smokkel 1,4 ton cocaïne vanuit Suriname

catamaran 22 maart 2019
De catamaran waarmee de drugs vanuit Suriname werd vervoerd. Foto: National Crime Agency.

De 27-jarige Raymond D. is door een volksjury in het Britse Cornwall schuldig bevonden aan het smokkelen van 1,4 ton cocaïne naar Engeland. De drugs werd vanuit Suriname vervoerd en zat verstopt in een zeilschip.  

Raymond D. uit het Friese Grouw was een van de drie bemanningsleden op de SY Nomad, een 18 meter lange catamaran. De andere twee opvarenden die terecht staan zijn een 49-jarige Est en een 21-jarige Let. Ook zijn er twee Britten van 59 en 64 jaar in de zaak aangehouden.

Het zeiljacht vertrok begin augustus vorig jaar vanuit Suriname richting de Engelse zuidwestkust. Daar zouden de twee Britten de drugs overladen op rubberen motorboten en aan land brengen.

De catamaran werd echter op 29 augustus staande gehouden door de kustwacht en naar de Newlyn haven in Cornwall geëscorteerd. De actie was een samenwerkingsverband tussen Engeland, Ierland en het Maritime Analysis Operations Centre. Na onderzoek troffen zij 1.400 kilo cocaïne aan op het schip. De drugs zat verpakt in plastic zakken. Ook lagen er blokken cocaïne in de opslagruimte van de boot. De drugs had een geschatte straatwaarde van zo’n 130 miljoen euro.

Alle vijf de mannen zitten in voorlopige hechtenis. Dinsdag 26 maart krijgen zij hun straffen te horen in de Bristol Crown Court. Volgens Britse media hangt de mannen een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

UPDATE 26 maart 2019:

Raymond D. heeft vandaag een celstraf van achttien jaar gekregen voor zijn rol bij het binnensmokkelen van de grote partij cocaïne in Groot-Brittannië.

drugs1 22 maart 2019--
Foto: National Crime Agency.
drugs1 22 maart 2019---
Foto: National Crime Agency.
catamaran 22 maart 2019--
Foto: National Crime Agency.
De rubberen motorboot waarmee de drugs aan land zou worden gebracht. Foto: National Crime Agency.