Nederlandse student in Suriname veroordeeld tot 12 maanden celstraf

cocaine, suriname, politie, sporttas
In beslag genomen cocaïne door de Surinaamse politie. Foto is ter illustratie. Foto: KPS.

Kantonrechter Lydia Ravenberg heeft de Nederlandse student Jean-Silvain F. veroordeeld tot twaalf maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest en een proeftijd van drie jaar. Daarnaast kreeg de man een geldboete van 1500 SRD of deze te vervangen door twee maanden hechtenis. Dit meldt het Surinaamse Starnieuws.

De kantonrechter volgde hiermee de eis van officier van justitie Claudia Bruining op.

F. werd in januari op Zanderij aangehouden met 240 gram cocaïne in zijn bagage. Hij kwam naar Suriname voor de verjaardag van zijn oma. De student had zijn eigen ticket betaald en voor zijn eigen zakgeld gezorgd. De Nederlander verklaarde een studieschuld te hebben van 5000 EURO die hij maandelijks moest aflossen. Hij zei geen idee te hebben hoe de cocaïne in zijn bagage terecht gekomen was.

De kantonrechter stelde dat het niet nodig was om de drugs te smokkelen, omdat hij het geld van zijn ticket en zijn zakgeld kon gebruiken om een deel van zijn studie schulden af te lossen.

Arjen Ramlakhan, de advocaat van F., voerde aan dat er geen sprake is van uitvoer, maar dat het bij een poging is gebleven. Daarnaast is er sprake van een brutogewicht van 240 gram en heeft de Nederlandse student spijt betuigd. De raadsman vroeg de kantonrechter om niet mee te gaan met de eis van de officier van justitie, maar deze gaf daar geen gehoor aan. De rechter achtte uitvoer van de drugs van de Nederlander bewezen, omdat hij zijn bagage ingecheckt en aangeboden had en hij zichzelf ook reeds had ingecheckt.