Nederlandse uroloog start campagne in Suriname tegen nierfalen

uroloog, paul kil, suriname, stichting dutchstone, twee steden ziekenhuis, tilburg-

De Nederlandse uroloog Paul Kil wil met zijn stichting DutchStone in Suriname een voorlichtingscampagne starten tegen nierfalen. De arts, verbonden aan het Elisabeth-Twee-Steden Ziekenhuis in Tilburg, wil de Surinaamse bevolking handvaten aanreiken om gezonder te leven.

Laser apparaat

Veel inwoners van Suriname hebben last van nierfalen en zijn afhankelijk van dialyse. Dit komt vooral door teveel zout in de voeding en te weinig drinken. Kil wil Surinamers bewuster maken van het probleem. Dankzij een hechte samenwerking tussen de stichting Dutchstone, het Surinaamse bedrijf Skinglanz, de SLM, Pansa en de laser fabrikant Mayumana kon vorig jaar september een laser apparaat voor de vergruizing van nierstenen aan het Academisch Ziekenhuis in Parmaribo geschonken worden. “Gelijktijdig zijn de artsen en de OK-medewerkers opgeleid door het bedrijf Mayumana om goed met dit effectieve apparaat te kunnen werken”, aldus de uroloog.

Campagne

Dit voorjaar moet de campagne ‘Leer je nier kennen’ starten. Kil verwacht circa 20.000 euro nodig te hebben. “Door de extra aandacht moet vroegtijdse opsporing van nierschade worden gestimuleerd. Hoe? Door het inzetten van vragenlijsten, het afnemen van urine- en bloedtests en het vaststellen van hoge bloeddruk en diabetes”, aldus de arts.

Levenswijze beïnvloeden

“We verleggen nu met onze stichting de focus naar voorlichting en preventie. We hebben ons tot doel gesteld de levenswijze te beïnvloeden, zodat uiteindelijk minder Surinamers last krijgen van nierfalen. In Suriname zijn verhoudingsgewijs veel mensen afhankelijk van dialyse. Voor het opzetten van de campagne is samenwerking gezocht met de stichting UroSur en de firma SkinGlanz.”

Donaties voor DutchStone zijn welkom op rekeningnummer NL51 RABO 0168949954.