Nep WhatsApp-bericht van Surinaamse journaliste in omloop

Er is een nep WhatsApp-bericht van de Surinaamse journaliste Gail Eijk in omloop. De journaliste zegt in het neppe chatbericht dat zij bij Lyceum 1 aan de Passiebloemstraat is en dat er schoten zijn gelost en assistentie nodig heeft. 

“Mensen dit is niet mijn app account. Dit bericht is ook niet van mij afkomstig. Ik snap niet waarmee men bezig is. En noch minder wie en waarom dit nodig is”, schrijft de verslaggeefster als reactie op haar Facebook pagina.

Dreigement

Het valse WhatsApp-bericht volgde enkele uren na een Facebook bericht waarin werd gedreigd om 50 mensen op verschillende locaties dood te schieten als de Surinaamse regering de twee opgepakte Surinaams-Nederlandse terreurverdachten niet vrij zou laten. De schrijver zegt in naam van de Syrische terreurorganisatie IS te handelen. Het bericht bevat de volgende tekst in het Engels:

“Luister naar me Suriname en luister goed. Dit is een boodschap van ISIS. We zullen vijftig mensen van de universiteit Anton de Kom Santa Bome en Lyceum 1 doden. Als je ons niet serieus neemt , doden we meer. Jullie hebben tot 0900 uur de tijd om te reageren of anders zijn de gevolgen voor jullie rekening.”

Eijk is geschrokken en neemt de dreiging serieus. “Persoonlijk neem ik deze dingen niet met een korreltje zout. Daarvoor is de ondertoon te dreigend. Ik ben wel blij om te weten dat men het niet licht heeft opgevat en dat de autoriteiten bezig zijn de zaak te onderzoeken.”

De Facebook pagina van de persoon in kwestie werd korte tijd later verwijderd.

Onder controle

De Surinaamse regering neemt de zaak hoog op. Zij is gisteravond met spoed bijeengekomen voor overleg en meldt dat de veiligheid gegarandeerd is. “De regering biedt de verzekering dat de situatie onder controle is en heeft daartoe alle nodige maatregelen genomen. De overheid garandeert de veiligheid op en rondom de schoolinstellingen en andere belangrijke objecten”, aldus de Surinaamse regering in een persbericht.

whatsapp bericht, gail eijk, suriname, is
Het neppe WhatsApp-bericht van de Surinaamse journaliste Gail Eijk.
facebook, dreigement, is, gail eijk
De dreigement wat op Facebook werd geplaatst.

Mensen dit is niet mijn app account. Dit bericht is ook niet van mij afkomstig. Ik snap niet waarmee men bezig is. En noch minder wie en waarom dit nodig is. Ik wordt wakker gebeld en ik zie omin berichten.

Geplaatst door Gail Eijk op donderdag 24 mei 2018

Ik denk dat we allemaal een beetje van de 'boodschap' zijn geschrokken.Het kan een grap zijn en dan nog is het wel een…

Geplaatst door Gail Eijk op donderdag 24 mei 2018

Ik post dit toch even hier! Er zijn genoeg agenten op mijn lijst. Dit werd als een comment onder verschillende posts van…

Geplaatst door Gail Eijk op donderdag 24 mei 2018