‘Nieuw’ SLM-vliegtuig voor Amsterdam-route op de planning

boeing 777-200, economy class, back

In december 2019 loopt het contract van de huidige Airbus A340-300 af bij de SLM. Als dit contract ten einde is, heeft de SLM in totaal tien jaar met dit viermotorige toestel van Amsterdam naar Paramaribo gevlogen. Per december 2019 zal er, als alles normaal verloopt bij de luchtvaartmaatschappij, een ‘nieuw’ toestel in gebruik worden genomen die Nederland met Suriname moet gaan verbinden. 

Kritiek

De huidige Airbus A340 is inmiddels bijna 20 jaar oud en biedt weinig comfort. Ook had het toestel bij de start van de huur geen inflight-entertainmentsysteem in elke stoel. Na kritiek van vele passagiers is dit later alsnog toegevoegd. Volgens vele insiders en luchtvaartdeskundigen had dit type toestel in 2015 niet eens (voor een tweede keer) geleased mogen worden en had de SLM toen al over moeten stappen op een tweemotorig toestel.

Boeing 777-200

De Surinaamse luchtvaartmaatschappij heeft voor zijn ‘nieuwe’ toestel alle pijlen gericht op de Boeing 777-200. De SLM zou met verschillende partijen hierover in onderhandeling zijn. Dit melden ingewijde bronnen aan deze website. De kans is dan ook groot dat men voor dit vliegtuig kiest. De SLM zal geen nieuw toestel aanschaffen, dit is financieel niet haalbaar voor de maatschappij. De SLM zal een gebruikt toestel gaan leasen (huren). Het toestel zal dan wel geleverd worden met een volledig nieuw interieur, zoals onder andere de stoelbekleding.

Comfort en service

De nieuwe Boeing moet vele male meer comfort gaan bieden dan de huidige Airbus. Zo zal het toestel van een luxe businessclass compartiment worden voorzien. Verder zal elke stoel uiteraard een inflight-entertainmentsysteem hebben.

Volgens insiders zou de SLM graag online kranten en magazines willen gaan aanbieden. Ook komt er wifi aan boord. En mogen wij zo vrij zijn om een suggestie te doen? Geef passagiers de mogelijkheid om de toeristenkaart via de SLM-app aan te schaffen. De SLM-app werkt overigens vaak slecht en dient verbeterd en uitgebreid te worden, met meer mogelijkheden voor online inchecken.

ETOPS

De Boeing 777-200 is een tweemotorig toestel. Hiervoor dient de SLM in bezit te zijn van een ETOPS-certificaat. Deze certificering heeft er alles mee te maken dat mocht er, boven land of boven zee, een motor uitvallen, het toestel zichzelf op een motor in veiligheid kan brengen en kan landen op de dichtstbijzijnde luchthaven. Vliegtuigen worden hier speciaal voor ontworpen. Dit certificaat heeft de SLM niet. Naar verluid loopt de maatschappij op schema en lijkt het dit certificaat tijdig te kunnen bemachtigen.

Foto’s

Hieronder volgen enkele foto’s van een Boeing 777-200 als voorbeeld. Mocht de SLM inderdaad voor dit toestel kiezen, dan zal het er zo ongeveer uit gaan zien. Rond de kerst van 2019 kan het dus zijn dat jij in dit toestel naar Suriname vliegt.

Een Boeing 777-200. Foto: Paul Spijkers
boeing 777-200, economy class
De Economy Class in de Boeing 777-200. Foto: YouTube
De Economy Class in de Boeing 777-200. Foto: YouTube
boeing 777-200, economy class, back
Economy Class met inflight entertainmentsystemen. Foto: YouTube
boeing 777-200, economy class, back, eerste klas
First Class cabine. Foto: YouTube
First Class compartiment. Foto: YouTube