‘Nieuwe’ SLM Boeing binnen enkele weken de lucht in

slm, boeing 737-700, surinam airways, suriname
De eerste Boeing 737-700 (PZ-TCS) van de SLM.

De ‘nieuwe’ Boeing 737-700 van de SLM zal binnen enkele weken vluchten gaan uitvoeren. Dit meldt Steven Gonesh, onderdirecteur van de SLM. “Wij zijn bezig de formaliteiten af te ronden met de autoriteit (CASAS) en andere instanties. De planning, zoals die er nu uit ziet, is dat wij rond eind van de maand begin mei commerciële vluchten willen beginnen met dit vliegtuig.”

Standaardprocedure

De Ware Tijd publiceerde op 17 april een artikel van Wilfred Leeuwin dat het toestel ‘voorlopig aan de grond’ zou moeten blijven staan, omdat de handleidingen van het toestel nog niet beschikbaar zouden zijn. De Telegraaf nam dit bericht vervolgens over.

“Ik ben onaangenaam verrast door dat artikel. Het proces loopt geheel volgens de afgesproken planning van de SLM. Het was duidelijk dat die kist zou arriveren en dat er vervolgens nog een en ander aangeleverd zou moeten worden door de SLM, zodat de kist operationeel ingezet mag worden. Dit is een standaardprocedure. Het gaat niet om nieuwe dingen. Het gaat om updaten en aanpassen van bepaalde zaken en zal niet lang duren”, aldus Anjulio Wolf, directeur van de Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit van Suriname (CASAS).

Zodra de Surinaamse luchtvaartmaatschappij deze zaken geupdate en aangeleverd heeft, zal CASAS de zaak in behandeling nemen en afronden.

Training

De SLM vliegt al jaren met de Boeing 737-300. Wolf zegt dat de aanpassingen die gedaan moeten worden voor de 737-700 variant niet groot of uitgebreid zijn. “Het personeel gaat een ‘differences training’ krijgen. Het gaat om hetzelfde type toestel, alleen een ander model. Een uitgebreide training is dan ook niet nodig.”

Vloot

Medio oktober zal de Surinaamse luchtvaartmaatschappij afscheid nemen van de huidige Boeing 737-300 (PZ-TCQ). Dit toestel zal vervangen worden door een tweede Boeing 737-700.

In december volgend jaar zal het contract van de Airbus A340 aflopen. Dit toestel wordt door de SLM ingezet op de route naar Amsterdam. Bronnen melden aan deze website dat de Airbus A340 vervangen zal worden door een Boeing 777-200.

Per oktober 2018 behoudt de SLM een vloot van drie vliegtuigen. Twee Boeing 737-700 toestellen en een Airbus A340.