OM onderzoekt vermoedelijke corruptie binnen Surinaamse staatsbedrijven

bajnath panday, suriname
Procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday. Foto: Dagblad Suriname

Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) is een grootschalig onderzoek gestart naar vermoedelijke corruptiezaken binnen Surinaamse staatsbedrijven. Dit zei procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday zondagmiddag in het radioprogramma ‘Welingelichte Kringen’. 

Verschillende bedrijven zullen grondig onder de loep worden genomen. Baidjnath-Panday noemt onder andere Sociale Zaken, Telesur, NVB, Carifesta-XI, naschoolse opvang en SMS. Het OM heeft voor het onderzoek hulp ingeroepen van een forensisch accountant om de zaken tot op de bodem te laten uitzoeken en na te gaan in hoeverre er strafbare feiten zijn gepleegd.

Vorderingen

Recent werd er al een aanhouding verricht voor de verduistering van de kinderbijslaggelden. Minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Jerry Miranda, zei eerder al tegen De Ware Tijd dat het dossier over financiële onregelmatigheden bij het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) al naar het parket was gestuurd. Ook het dossier van SMS ligt inmiddels bij het OM.

De verschillende zaken zijn nog niet compleet en zullen nog aangevuld worden met documentatie. Baidjnath-Panday zegt dat er onvoldoende vervolgingsambtenaren zijn om alle zaken snel te kunnen onderzoeken. Het zal daarom nog enige tijd duren eer alles goed in kaart in gebracht. “Het is niet om te klagen, maar het legt wel bloot waar we aan menskracht tekort schieten”, aldus de procureur-generaal.