Opdrachtgever Surinaamse vissersmoorden officieel aangeklaagd voor moord

surinaamse boten
Foto: Tjabeljan

Nankool ‘Fyah’ Manohar is woensdag officieel in staat van beschuldiging gesteld door de Guyanese autoriteiten na de brute aanval op vier Surinaamse vissersboten eind april. De man is aangeklaagd voor de moord op de Guyanese visser Tiliknauth Mohabir.

Aanklachten

Lyndon Alves, politiecommandant van Berbice, meldt dat er spoedig nog een aanklacht tegen Manohar wordt gedaan die verband houdt met de overvallen. Hij zou ook betrokken zijn bij zeeberovingen in 2015 en 2016. Manohar , die begin mei in Berbice werd opgepakt, wordt wordt gezien als de opdrachtgever van de overval op de vissersboten.

De anti-piratenwet in Guyana staat het toe dat Guyanese burgers aangeklaagd en berecht kunnen worden voor misdrijven die op wateren van een ander land hebben plaatsgevonden.

Vergelding

De overvallen op de vissersboten waren een vergeldingsactie voor de moord op de broer van verdachte Nakool Manohar, Somnath Manohar. De man werd eind maart in Suriname doodgeschoten in een drive-by schietpartij. Voor de moord is nog niemand aangehouden.

Op 13 juni verschijnt Manohar opnieuw voor de rechter in Guyana.