Opnieuw Facebook bericht met terreurdreiging in Suriname

Er is op Facebook een tweede bericht opgedoken van een persoon die dreigt met terreur in Suriname. Het dreigement is geschreven op het Facebookprofiel van Dwayne Mactavish, wat nog steeds in de lucht is. Het bericht kwam online niet lang nadat het profiel van Mohammed Amed Al-Mehdi, die het eerste bericht poste, gedeactiveerd werd.

In het bericht staat in Engelse tekst: “Dit is openbaar, want mensen in Suriname nemen dit niet serieus. We zouden kunnen beginnen met het bombarderen van de brug, jullie oliemaatschappij of nog meer scholen om het land te laten betalen voor het laffe gedrag. Shaktiman heeft gesproken.”

Of beiden berichten door dezelfde persoon zijn geplaatst, is niet duidelijk.

Prioriteit

De Surinaamse regering neemt de zaak hoog op. Zij is gisteravond met spoed bijeengekomen voor overleg en meldt dat de veiligheid gegarandeerd is. “De regering biedt de verzekering dat de situatie onder controle is en heeft daartoe alle nodige maatregelen genomen. De overheid garandeert de veiligheid op en rondom de schoolinstellingen en andere belangrijke objecten”, aldus de Surinaamse regering in een persbericht.

Verschillende parlementsleden hebben vandaag te kennen gegeven dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om een hoax, maar dat men niets aan het toeval wil overlaten en daarom geen risico’s wil nemen.

Facebook

Suriname kan het IP-adres en andere informatie van de persoon die de berichten heeft geplaatst niet zelfstandig achterhalen. Deze data staat op de servers van Facebook. Mocht de Surinaamse regering de identiteit van de persoon in kwestie boven water willen krijgen, dan zal er contact moeten worden gezocht met het sociale netwerk. Uit de praktijk blijkt dat Facebook niet makkelijk meewerkt aan dit soort verzoeken.

Het tweede Facebook bericht met het dreigement.