Passagiers vliegen met ‘nieuw’ toestel naar Suriname

air belgium, airbus a340-
Een Airbus A340 van Air Belgium. Foto: Vincent Gys/Facebook

Passagiers die vandaag met Air Belgium naar Suriname reizen en morgen weer terugkeren naar Nederland hebben een streepje voor. Zij reizen namelijk met een ‘nieuwe’ Airbus A340 van de Belgische maatschappij. 

Omdat de Airbus A340 van de SLM vandaag een onderhoudsbeurt ondergaat in Brussel, zal Air Belgium vandaag en morgen met zijn eigen Airbus A340 als vervanging voor de SLM naar Paramaribo vliegen met het bekende vluchtnummer PY993.

Nieuw interieur

De Airbus A340, met registratienummer OO-ABA, is slechts elf jaar oud (bouwjaar 2007). Het toestel werd eind februari op de luchthaven van Brussel afgeleverd en vervolgens voorzien van een volledig nieuw interieur en verse spuitlaag. Aangezien zowel de KLM als de SLM met toestellen naar Suriname vliegen die meer dan 20 jaar oud zijn, zullen reizigers het verschil opmerken.

Bijzonder

Voor de Belgen is dit een bijzondere gebeurtenis. Dit is namelijk de eerste commerciële vlucht van Air Belgium sinds 18 jaar. In 2000 stopte de Belgische maatschappij met vluchtactiviteiten, omdat het volledig was geïntegreerd met Airtours international. De routes werden daarna bevlogen door de Belgische chartermaatschappij Sobelair.

Op 13 maart 2018 kreeg Air Belgium de benodigde vliegvergunning (AOC) om vluchten te kunnen uitvoeren. Vanaf 16 april start de maatschappij met vluchten naar Hong Kong.

Vertraging

Air Belgium zal vandaag niet met twee crews naar Paramaribo vliegen. Dit betekend dat de crew verplicht is te rusten in Suriname en vertraging op de terugvlucht onvermijdelijk is. De terugvlucht (PY994) zal vrijdag rond 17:15 uur (lokale tijd Paramaribo) vertrekken en op zaterdag rond 07:15 uur (lokale tijd Amsterdam) aankomen op Schiphol.

Het toestel staat inmiddels op Schiphol en staat op het punt om te vertrekken.

air-belgium-economy-2
De stoelen (18 inch breed) in economy class in de Airbus A340 van Air Belgium.
air-belgium-economy
De stoelen in de economy class staan in een 4-2-4 opstelling.
air-belgium-premium-economy-2
De stoelen in de premium economy class zijn iets breder dan die in de economy class (20 inch breed).
air-belgium-premium-economy
De stoelen in de premium economy class staan in een 2-3-2 opstelling.
air-belgium-business-class-2
De business class heeft stoelen die uitgeklapt kunnen worden tot bedden van twee meter lang.

air-belgium-business-class

Foto’s © Air Belgium.

Zie hier een video van de Airbus A340 van Air Belgium in de hangar in Brussel.