Raadsman drugsverdachte Oedit gaat in beroep tegen uitlevering

Irvin Kanhai 24 mei 2019
Raadsman Irvin Kanhai. Foto: De Ware Tijd.

Irvin Kanhai, raadsman van de Surinaamse zakenman Radj Oedit die verdacht wordt in twee lopende drugszaken gaat in beroep tegen de uitspraak van de Nederlandse rechtbank over de uitlevering van zijn cliënt. Dit laat hij weten tegenover Starnieuws. Volgens Kanhai kan Oedit vanwege gezondheidsredenen niet afreizen naar Suriname.

In maart vorig jaar werd 488 kilo cocaïne onderschept in een vliegtuig, dat was geland op het terrein van Oedit in  Saramacca. Ook in de duikbootzaak die ontdekt werd, wil het Openbaar Ministerie (OM) van Suriname hem horen.

De raadsman heeft op 6 mei medische stukken overgelegd aan de Surinaamse kantonrechter Maureen Dayala. Hieruit blijkt het behandelplan van de arts in de strafinrichting in Nederland.

Kanhai zegt verder tegenover het medium dat zijn cliënt continu medische zorg nodig heeft. Hij heeft nog geen antwoord gehad van het OM of diezelfde zorg hier aan Oedit kan worden gegeven. “Het gaat om een rapport van 15 pagina’s over de medische situatie en de behandeling van mijn cliënt. Dit komt niet van een particuliere arts, maar de dokter van de strafinrichting”.

Volgens de raadsman zijn er geen bezwarende verklaringen afgelegd in de duikbootzaak, noch in de 488 kilogram cocaïne die is onderschept in het vliegtuig. De zaak gaat op 3 juni weer voor.

Kanhai merkt op dat hij de rechter ook voorgesteld heeft om zijn cliënt in Nederland te horen. “Voorlopig zal de uitlevering niet kunnen worden uitgevoerd. Wij gaan in appel en daarna is cassatie ook een mogelijkheid. Het kan nog drie maanden duren voordat de procedure is afgerond”, aldus Kanhai tegenover het medium.