Reconstructie van SLM-vliegramp vanavond op televisie

uitvaart in utrecht van ajax-keeper lloyd doesburg, slm-ramp
De uitvaart van Ajax-keeper Lloyd Doesburg in Utrecht. De doelman was een van de slachtoffers van de SLM-ramp. Op de foto onder andere Aron Winter, Arie van Eijden, Frank en Ronald de Boer, Michael van Praag, Danny Blind en Bryan Roy. Foto: Rob Croes / Anefo.

In het Nederlandse televisieprogramma ‘Andere Tijden’ zal vanavond een reconstructie van de SLM-ramp te zien zijn. Een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij stortte op 7 juni 1989 neer nabij de luchthaven Zanderij. 

De ramp eist 176 levens, waaronder een groot deel van het Kleurrijk Elftal, profvoetballers van Surinaamse afkomst, op weg om in Suriname een toernooi te spelen. Elf mensen overleven het ongeluk.

Een onderzoek wordt ingesteld en er blijkt van alles mis te zijn. Twee vliegers zijn te oud, een derde heeft geen brevet. De bemanning is ingehuurd via een Amerikaans uitzendbureau voor vliegpersoneel waarvan de papieren nauwelijks gecheckt zijn. SLM-gezagvoerder Frank de Miranda stelt enkele weken voor het vliegongeluk misstanden op het gebied van veiligheidsprocedures en de technische staat van de vliegtuigen aan de kaak bij zijn werkgever. In plaats van naar hem te luisteren wordt hij geschorst. Hij is dan ook niet verbaasd over de crash.

Marlea Kogeldans verliest bij de ramp haar broer Ruben, een talentvolle voetballer. Ze weigert te schikken en procedeert tegen SLM totdat haar geld op is, maar tot een veroordeling komt het niet. Voetballer Radjin de Haan overleeft het ongeluk en wil zo snel mogelijk weer op topniveau voetballen, ondanks een gebroken ruggenwervel. Een reconstructie van de gebeurtenissen rond het vliegongeluk en de nasleep ervan.

‘Andere Tijden’ is vanavond om 21:15 uur te zien op NPO2. Heb je het gemist? Kijk het programma dan later terug via deze link.