Recordvangst cocaïne in Suriname is wereldnieuws

drugs, suriname, cocaine, 9 januari 2019
Een gedeelte van de lading aangetroffen cocaïne in de haven van Suriname. Foto: Facebook.

De enorme drugsvangst gisteren door de havenpolitie in de Jules Sedney haven in Suriname is niet onopgemerkt gebleven. Wereldwijd schrijven media over de grootste lading onderschepte cocaïne ooit in het land. 

Tot nu toe is er 2.300 kilo cocaïne tevoorschijn gekomen uit verschillende containers, maar er worden nog meer containers gecontroleerd. De vangst is beduidend hoger dan de laatste onderschepte lading drugs. “Wat ik me kan herinneren is de grootste drugsvangst 1.600 kilo, dus dit is meer dan dat”, zei procureur-generaal Roy Baidjnath Panday vandaag tegen ABC Nieuws.

Wereldnieuws

Op verschillende plekken van de wereld was de recordvangst cocaïne in Suriname het onderwerp van gesprek. Verschillende Franse, Aziatische, Qatarese, Roemeense, Zwitserse, Caribische en Maleisische media schrijven over de mega vondst. Ook het wereldwijde persbureau Reuters en The Washington Post publiceerde over de recordvondst.

Verzegeld

Opvallend is dat de containers met de drugs klaar waren voor verzending en al verzegeld waren, wat betekent dat ze door de douane gecontroleerd zijn. Een ingewijde bron die betrokken is bij het politieonderzoek zegt dat er vermoedelijk douaneambtenaren betrokken zijn bij de drugsvangst. Daarnaast vermoed hij dat er een of meerdere goed georganiseerde criminele bendes verantwoordelijke zijn voor de cocaïnelading.

Arrestatie

Starnieuws meldt dat de containers met rijst toebehoren aan het bedrijf Nivash rijst. De 40-jarige Nickeriaanse ondernemer van dit bedrijf, Nitinder Oemrawsingh, is gisteren aangehouden voor verhoor. De tot op heden ontdekte 2.300 kilo cocaïne heeft een straatwaarde van tussen de 80 en de 115 miljoen euro.