Rellen in het Surinaamse Albina na dood kapitein

rellen albina, suriname

In de Surinaamse stad Albina zijn rellen uitgebroken nadat het stoffelijk overschot van een kapitein gisteren is opgevist uit het water. De betogers bekogelen winkels met stenen, dreigen Chinese winkeliers te doden en een politiebureau in brand te steken.

Dagblad Suriname meldt dat er rond de 1000 bewoners in opstand zijn gekomen en de straat zijn opgegaan. Het medium omschrijft de situatie als ‘zeer chaotisch’. De Ware Tijd heeft het over ‘enkele verhitte burgers’.

Worsteling

De kapitein vervoerde een Chinese passagier vanuit St. Laurent. De bootsman heeft de passagier tijdens de reis beroofd en mishandeld. Tijdens een worsteling die volgde is de kapitein met de buit in het water gevallen en verdronken. Nadat het lichaam van de bootsman gisteren werd geborgen, braken er rellen uit.

De politie kwam ter plaatste en heeft militaire versterking moeten oproepen. Wat precies de reden van de opstand is, is niet duidelijk.

Bewoners Albina bekogelen winkels en dreigen politiebureau in brand te steken Bewoners van Albina zijn verhit. Dinsdag is het ontzield lichaam van een bootsman opgevist. Hij had maandagochtend een passagier (Chinees), die hij in zijn boot vervoerde vanuit St. Laurent naar Frans-Guyana, beroofd en mishandeld. Tijdens de worsteling in de boot viel de bootsman in de rivier en verdween met de buit, een geldbedrag in euro en US dollars, in de diepte. Nadat het lijk werd opgevist, zijn bijkans 1000 mensen in opstand gekomen en hebben daarbij alle Chinese winkeliers bedreigd te zullen doden. Zij hebben enkele winkels met stenen en andere voorwerpen bekogeld. Ook deden zij de uitlatingen dat zij het politiebureau in brand zullen steken. De sterke arm heeft deze bedreiging serieus genomen en heeft terstond versterking gestuurd naar het gebied. Er zijn politiemannen en militairen afgestuurd om het gebied te beveiligen. De situatie in Albina is zeer chaotisch. Het gemengd team is reeds uitgerukt.

Geplaatst door Dagblad Suriname op Dinsdag 10 juli 2018

 

Bewoners Alibina bekogelen winkels en dreigen politiebureau in brand te steken Meer informatie volgt later.

Geplaatst door Dagblad Suriname op Dinsdag 10 juli 2018

UPDATE 11-07-2018 13:11 uur:

Inmiddels zou de situatie in Albina gekalmeerd zijn. “Albina is veilig en er heerst geen chaotische situatie”, meldt ressortcommandant Harold Nagelbloem tegenover de Ware Tijd. In verschillende buurten wordt nog steeds gepatrouilleerd.