Samenwerking TUI en SLM onzeker door stagnatie toerismesector

slm, py 994, paramaribo, amsterdam, Suriname, surinam airways, airbus a340

Door stagnatie in de Surinaamse toerismesector is het onzeker of de samenwerking tussen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en TUI gecontinueerd zal worden. 

In april vorig jaar voegde TUI Suriname toe als nieuwe reisbestemming en ging het een code-share overeenkomst aan met de SLM. Deze samenwerking had als doel om het toerisme in Suriname te bevorderen en vooral de witte toerist naar het Zuid-Amerikaanse land te trekken. “Wat wij hebben gezien is dat er inderdaad meer toeristen naar Suriname komen, zoals dat de bedoeling was. Echter zien wij ook in de praktijk dat er wat stagnatie is. Het is de bedoeling dat de toeristische sector zou investeren in toeristische faciliteiten. En helaas zien wij dat dat stagneert, waarschijnlijk ook door de economie”, zegt Clyde Cairo, onderdirecteur commerciële zaken van de SLM tijdens een persconferentie.

De luchtvaartmaatschappijen zitten op dit moment in een evaluatieproces om te bepalen op welke voet er verder wordt gegaan.

Residence Inn

Onlangs werd bekend dat het verlieslatende Residence Inn hotel, wat eigendom is van de SLM, permanent zijn deuren zal sluiten. Volgens de Surinaamse luchtvaartmaatschappij verliest het jaarlijks ruim een half miljoen dollar aan het hotel. Het salaris van het personeel wordt nog twee maanden doorbetaald.

Op de vraag van een journalist tijdens de persconferentie wat de SLM heeft gedaan om de TUI en SLM-passagiers te accommoderen in het eigen Residence Inn hotel, zegt Cairo dat de tourpakketten zijn gemaakt met alle hotels en touroperators en dat de passagier zijn eigen pakket kiest.

Tot op heden is dit de enige dochteronderneming van de SLM-Group die wordt afgestoten. Surair Catering Services, Surair Ground Services, Surair Aircargo Services en reisorganisatie METS N.V. lopen tot op heden geen gevaar.

Ticketprijs

TUI neemt tegen een goedkoop tarief stoelen af bij de SLM, die vijf keer per week naar Amsterdam vliegt met de Airbus A340. De SLM neemt op zijn beurt stoelen af bij TUI, die met zijn Boeing 787 Dreamliner het hele jaar door eenmaal per week (maandagen) naar Paramaribo koerst. “Het kan voorkomen dat, vanwege de concurrentie, dat wij niet dezelfde tarieven hebben in een bepaalde periode. Het zou kunnen zijn dat TUI op een gegeven moment goedkoper is dan de SLM. Maar ook omgekeerd, dat wij goedkoper zijn dan TUI”, aldus Cairo.

De directie van de SLM stelde onlangs in een persbericht dat de luchtvaartmaatschappij, met Gerard Lau als nieuwe directeur aan het roer, binnen hooguit drie jaar weer een gezond bedrijf moet zijn.

SLM niet instaat geweest toegenomen toeristen stroom te trekken naar Residence Inn

SLM niet instaat geweest toegenomen toeristen stroom te trekken naar Residence InnDe Surinam Airways (Official) is sinds april 2017 een samenwerking aangegaan met tour operator TUI met als doel toerisme bevordering in Suriname.In die samenwerking neemt TUI goedkoop stoelen af bij de SLM en in het hoogseizoen vliegt de tour operator 1 keer peer weer naar Suriname. Het aantal toeristen richting Suriname is hierdoor gegroeid volgens SLM ondercirecteur commerciele zaken Clyde Cairo. Desondanks is de SLM niet instaat geweest deze toeristen te trekken naar haar eigen hotel Residence Inn. Op gestelde vragen welke voordelen de samenwerking met TUIfly de SLM oplevert, zegt Cairo dat de samenwerking geavalueerd zal worden om na te gaan als deze gecontinueerd wordt.

Geplaatst door ABC Online Nieuws op Donderdag 13 september 2018