SLM betreurt berichtgeving rondom vliegveiligheid

surinam airways, slm, surinaamse luchtvaartmaatschappij, airbus a340
Foto: Caribb @ Flickr

Via een persbericht heeft de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) gereageerd op de rapporten die melden dat de vluchten niet zouden voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Gisteren publiceerde De Ware Tijd een artikel waarin de krant zegt in het bezit te zijn van verschillende veiligheidsrapporten, waarschuwingen, e-mails en klachten van andere vliegmaatschappijen die hier meldingen van hebben gedaan.

Veiligheid

De SLM zou strikte veiligheidsvoorschriften voor het beladen van vliegtuigen niet naleven. In de rapportages worden meldingen gedaan over het niet aanwezig zijn van beladers en/of over verkeerde beladingen die gedaan zijn van toestellen op de luchthaven Zanderij. Het onjuist beladen van een vliegtuig kan desastreuze gevolgen hebben, omdat lading kan gaan schuiven en het toestel uit balans kan raken.

KLM

De KLM meldt in een rapport dat er teveel fouten worden gemaakt bij het afhandelen van haar toestellen door ongetraind en overwerkt SLM-personeel.

KLM-countrymanager Alexander van de Wint bevestigt dat er inderdaad incidenten in het verleden gebeurd zijn, maar dat de regels sinds augustus 2017 zijn aangescherpt. “De vrachtdeuren worden altijd door gekwalificeerd personeel gesloten. En in zijn algemeenheid: als het niet veilig is dan vliegen we niet”, aldus de Wint.

Caribbean Ailines

Ook de area-manager van Caribbean Airlines maakt meldingen van het niet voldoen aan de veiligheidseisen door de SLM. Met grafieken wordt in het rapport een overzicht gegeven van alle vluchten die vorig jaar niet volgens de veiligheidsvoorschriften en gemaakte afspraken zijn afgehandeld door het Surinaamse bedrijf.

Reactie SLM

SLM zegt de berichtgeving in De Ware Tijd te betreuren en noemt het overtrokken. “Zeer onterecht wekt de titel van het gewraakte artikel de ernstige indruk dat vanwege tekortkomingen bij de belading van vliegtuigen, onder verantwoordelijkheid van SLM’s Business Unit ‘Surair’ Ground Services (SGS), de vliegveiligheid in acuut gevaar is, terwijl het inhoudelijk meer gaat om de problematiek die zich beperkt tot een afdeling” aldus de SLM in het persbericht.

De Surinaamse maatschappij zegt zich zorgen te maken om zijn reputatie en de banen van zijn personeel, omdat de berichtgeving “ernstige gevolgen kan hebben voor de positie van de SLM in de markt en van haar continuïteit en de broodwinning ten behoeve van honderden gezinnen.” 

Veiligheidscertificaat

De vliegveiligheid zou niet in gevaar zijn volgens de SLM en het bedrijf zegt een veilige dienstverlening te bieden aan zijn klanten. “De SLM moet voortdurend aan de geldige internationale standaarden voldoen. De Internationale Air Transport Associatie (IATA) heeft in dat verband per oktober 2017 het aan de SLM uitgegeven IOSA veiligheidscertificaat met wederom 2 jaar, tot en met oktober 2019, verlengd”, aldus het Surinaamse staatsbedrijf.