SLM delegatie reist af naar China voor nieuw toestel

slm, surinam airways, boeing 737, pz-tcn
Een oude Boeing 737-300 (PZ-TCN) van de SLM. Foto: Eddie Heisterkamp

Robbi Lachmising, CEO van de Surinaamse Luchtvaart Maatschapij (SLM), is met zijn maintenance team naar China afgereisd om daar de laatste inspectie van de nieuw te leasen Boeing 737-700 uit te voeren. Ook de directeur van The Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS), Brian de Souza, is afgereisd naar het Aziatische land. 

SLM kleuren

Het toestel zal door de SLM voor minimaal vijf jaar geleast gaan worden en zal een PZ-registratie krijgen. Ook zal de Boeing bestickerd worden in de typische rood, geel en oranje kleuren van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij. Van wie het nieuwe toestel geleast wordt is onduidelijk. De Boeing 737-700 zal medio maart afgeleverd worden op Zanderij en zal ingezet worden op regionale routes.

Vloot

De Boeing 737-800 (OK-TSF), die de maatschappij vanaf november 2017 least, gaat in april terug naar het Tsjechische Smart Wings. De vloot van de SLM komt hiermee per mei 2018 op drie toestellen: een Airbus A340-313, een Boeing 737-300 en een Boeing 737-700.

Vlootverkleining

De SLM maakte in november vorig jaar bekend dat het de vloot zal gaan verkleinen. Er werd afstand gedaan van twee Boeing 737-300 toestellen. Dit was opmerkelijk, aangezien het bedrijf eerder aankondigde juist te willen uitbreiden naar New York, Cuba en Havana.

De SLM kampt al jaren met stagnatie. Deze stilstand kan grotendeels op het conto van de eigen regering worden geschreven, die de groei van het Surinaamse staatsbedrijf met politieke inmenging en beslissingen belemmeren.